2019-01-20 01:48


Investiţii străine, doar cu garanţii de stat

 |  19:23
Investiţii străine, doar cu garanţii de stat

Investiţiile străine directe sunt în cădere liberă. Astfel, în primele patru luni ale anului, acestea au atins valoarea de 446 milioane de euro, faţă de 490 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit analiştilor, această “fugă” a investitorilor are la bază situaţia din Grecia. În opinia acestora, statul român încă are posibilitatea de a atrage investiţii, dar doar cu multă muncă.

Potrivit analistului financiar Ionel Blănculescu, scăderea nivelului investiţiilor străine este cauzată de situaţia precară din zona euro, mai exact din cauza statutului incert al Greciei. “Tendinţa de scădere se menţine în principal din cauza situaţiei incerte din Grecia. Trebuie totuşi menţionat că aceste investiţii nu sunt start-up-uri, ci reprezintă aporturile companiilor deja existente pe piaţa românească. Pe scurt, nu sunt investiţii noi. Un lucru este sigur. Dacă situaţia din zona euro se va mai deteriora, scăderea nivelului investiţiilor va fi mult mai mare de 10%”, ne-a declarat Blănculescu.

Analistul spune că guvernanţii trebuie să muncească mai mult pentru a atrage investitori străini şi să accepte şi să garanteze sumele aduse în ţară de aceştia. „Spre exemplu, zona Golfului Persic este burduşită de bani şi vrea să investească în România. Singurul lucru dorit de investitorii arabi este garantarea investiţiilor lor de către stat. Kuwait-ul a investit în Germania peste 8 miliarde de dolari. Acest lucru a fost posibil pe motiv că Germania a acceptat să garanteze investiţiile” , a spus analistul.

Conform datelor publicate de BNR, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 413 milioane de euro, iar creditele intra-grup au totalizat 33 milioane de euro. Investiţiile străine directe au finanţat 36,3% din deficitul contului curent în primele patru luni. Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-12-23

TAGURI: Investitii, straine, pierderi, blanculescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...