2017-01-24 00:56


Investitori coreeni şi chinezi, interesaţi de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

 |  16:24
Investitori coreeni şi chinezi, interesaţi de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a primit o scrisoare de intenţie din partea companiei BKB Co. Ltd. din Republica Korea, în calitate de lider al Consorţiului Korea Nuclear, prin care îşi arată intenţia de a achiziţiona acţiuni ale companiei EnergoNuclear SA.

"Consorţiul Korea Nuclear, condus de BKB Co. Ltd., intenţionează să efectueze, în perioada următoare, la invitaţia părţii române, o vizită în România pentru discuţii tehnice cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi cu compania EnergoNuclear, în vederea materializării intenţiilor sale", potrivit unui comunicat emis vineri de minister.

Compania EnergoNuclear SA urmează să dezvolte proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. De asemenea, preşedintele companiei coreene, Chung Si Woo, spune că decizia de a investi în proiectul de la Cernavodă a fost luată după întâlnirea avută în luna ianuarie 2011 cu ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton.

"Suntem siguri că tehnologia Korean CANDU este cea mai bună pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă, deoarece această tehnologie este recunoscută la nivel mondial şi numeroase centrale nucleare au fost construite cu această tehnologie în Republica Korea. Toate aceste centrale nucleare au funcţionat în siguranţă în ultimii 30 de ani", se arată în scrisoarea trimisă de liderul consorţiului Korea Nuclear.

Totodată, şi compania chineză China Nuclear PowerEngineering este interesată să investească în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, urmând ca în luna octombrie să fie semnat acordul de confidenţialitate, care va permite continuarea negocierilor şi intrarea în proiect a companiei.

EnergoNuclear SA a fost înfiinţată în anul 2009, prin promovarea unei structuri de acţionariat în care Nuclearelectrica urma sa deţină o cotă de participare de 51% din capitalul social, ceilalţi investitori în proiect deţinând participaţii după cum urmează: RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%.

Primul dintre cei şase investitori iniţiali din cadrul EnergoNuclear, acţionarul CEZ, îşi exprimase intenţia (prin notificarea transmisă pe 9 septembrie 2010) de a se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, încă trei investitori - GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power România - au notificat celorlalţi acţionari ai EnergoNuclear intenţia lor de a părăsi proiectul.

Nuclearelectrica a cumpărat recent, cu patru milioane de euro, acţiunile pe care societăţile RWE, Iberdrola şi GDF Suez le deţineau (24,5% acţiuni cumulat) în societatea de proiect EnergoNuclear, care urmează să construiască reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă.

Totodată, reprezentanţii Nuclearelectrica spun că investitorii rămaşi în proiect, Enel şi ArcelorMittal, şi-au exprimat încrederea şi determinarea de a continua proiectul alături de statul român.

În prezent, proiectul este estimat la patru miliarde euro, iar compania de stat Nuclearelectrica deţine 85% din EnergoNuclear, compania de proiect care urmează să dezvolte aceste reactoare. Participarea statului român în proiect urmează să scadă până la 40%.

Totodată, valoarea investiţiei necesare construirii reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă va fi stabilită în urma ofertelor preliminare primite de la potenţialii contractori, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Ministerul Economiei a anunţat la începutul acestei luni că termenul de realizare a viitoarelor reactoare 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă este august 2013-iulie 2019, finalizarea acestora fiind astfel amânată cu încă doi ani faţă de ultimul termen anunţat.

Astfel, potrivit calendarului proiectului, între februarie 2011 şi martie 2012 se vor atrage în proiect noi investitori şi vor fi vândute către aceştia o parte dintre pachetele de acţiuni din cele deţinute de Nuclearelectrica. Apoi, până în luna iulie 2012, se va derula procedura de selectare a contractorului pentru ingineria, procurarea şi construcţia proiectului.

Viitoarele unităţi 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă ar urma să asigure un aport suplimentar anual de aproximativ 11 TWh energie nucleară livrată în Sistemul Energetic Naţional.

În prezent, România are două unităţi nucleare la centrala de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de câte 720 MW, centrală aflată în administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producător de electricitate din ţară. Potrivit Strategiei Energetice a României, centrala din Cernavodă ar urma să aibă alte două reactoare nucleare, cu o putere instalată asemănătoare. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image