2019-01-22 21:01


Ionuţ Popescu, fostul şef al Fondului Propietatea: “Decizia Guvernului de a obliga companiile de stat să facă donaţii către buget reprezintă un jaf”

 |  17:48
Ionuţ Popescu, fostul şef al Fondului Propietatea: “Decizia Guvernului de a obliga companiile de stat să facă donaţii către buget reprezintă un jaf”

Fostul director general al FonduluiProprietatea, Ionuţ Popescu, acuză Guvernul că obligarea companiilor de statRomgaz, Electrica şi Loteria Română să facă donaţii către buget “reprezintă un jaf, carepoate avea consecinţe grave asupra mediului de afaceri din România”. „Cum să leceri acum unor oameni să-ţi cumpere acţiunile tale, pe care vrei să le vinziprin bursă, când tu devalizezi de fapt conturile acelei companii? Scade toatăîncrederea într-un stat, într-un Guvern care ia astfel de decizii. Măsura astaaduce nişte deservicii enorme României. Te poţi aştepta la nişte decizii, tu caîntreprinzator, ca statul oricând să găsească o astfel de, nu ştiu cum să-ispun, nici măcar chichiţă, pentru că este un jaf de fapt, adică tu iei dinbanii care nu îţi aparţin doar ţie”, a spus fostul ministru al finanţelor,citat de Mediafax. El susţine că o astfel de măsură creează discriminare faţăde celelalte companii de pe piaţă, iar dacă ar fi generalizată, atunci şicompanii ar avea posibilitatea să doneze banii către acţionarul majoritar, fărăa mai acorda dividende şi fără a plăti impozite către stat. “Nu trebuie să fiifoarte mare economist să îţi dai seama că nu poţi să iei din ceva care nu îţiaparţine numai ţie. Sau chiar dacă îţi aparţine numai ţie, nu poţi să nu tegândeşti că şi celorlalţi jucători de pe piaţă trebuie să le dai posibilitateasă reacţioneze la fel. Şi atunci nu mai vorbim de dividende, de impozite pedividende, vorbim de donaţii ale companiilor către acţionarul majoritar saucătre acţionarul unic dintr-o companie”, a adăugat Popescu. El apreciază că, încontextul în care compania Romgaz ar urma să fie listată la bursă, acestedonaţii ar descuraja jucătorii să facă tranzacţii cu acţiunile acestui emitent.Totodată, un astfel de semnal îi poate determina pe investitorii străini să numai investească în România. „Efectele negative pe care le va avea o astfel dedecizie, cred că sunt greu de estimat, pentru mediul de afaceri este ceva deneimaginat. Se introduce o distorsiune majoră în mediul de afaceri, pentru că,dacă statul poate să facă aşa ceva într-o companie în care el este 100%proprietar, în mod normal trebuie ca şi orice alt întreprinzător în propriullui SRL, în propria lui companie, să poată face la fel. Nu poţi transformatoate companiile într-un fel de ONG-uri, care fac donaţii, îi ajută pe cei înnevoie”, a continuat Popescu. E a amintit că Fondul Proprietatea, care deţine15% din acţiunile Romgaz, va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400milioane de lei către bugetul de stat.

În luna august, la prima rectificare bugetarădin acest an, Guvernul a decis ca distribuitorul de energie Electrica şi Romgazsă doneze la buget câte 400 milioane lei, iar Loteria - 74 milioane de lei dinprofitul anilor precedenţi şi din vânzări de active. Directorul general aldistribuitorului de energie Electrica, Ioan Folescu, a declarat, la finelelunii noiembrie, că va dona la bugetul de stat 150-200 milioane de lei,respectiv jumătate din nivelul solicitat de Guvern, întrucât compania nu “îşi poate permite” să cedezeîntreaga sumă. Acţionarii Loteriei Române nu au aprobat până în prezent donaţiacătre bugetul de stat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-10-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...