2018-12-11 11:51


Isar: Marii investitori n-au auzit de România

 |  21:00
Isar: Marii investitori n-au auzit de România

România pierde investitori pentru că nu ştie să negocieze, iar investitorii mari, cei care ar putea ajuta piaţa locală, nici nu au auzit de România, a declarat Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri.

"Investitorii mari, cei care ar putea să ne ajute, nici nu au auzit de România. Investitori de 70 de miliarde din Asiane-au spus: «Este frumos ce ne povestiţi, dar noi în regiune ştim doar de Polonia». Aceştia sunt interesaţi, dar până acum cei care au încercat să vină au găsit tot felul de bariere, tarifare şi netarifare, între ghilimele, iar cei care nu au ajuns este pentru că nu au auzit niciodată de România", a spus Isar, la un seminar pe tema fuziunilor şi achiziţiilor. În opinia sa, România trebuie să atragă atenţia, în primul rând, firmelor de consultanţă mari, responsabile de cele mai multe ori de alegerea destinaţiilor pentru investiţiile corporaţiilor. "Câtevadin firmele de consultanţă mari nu au prezenţă în România, acestea au birouri în Italia, Polonia sau Ungaria, trebuie să fim foarte norocoşi ca echipele să treacă România pe lista mare. Trebuie să atragem atenţia acestor companii ca să înţeleagă care sunt particularităţile din România. Şi noi facem greşeli, pierdem investitori, pentru că nu ştim să ne comportăm şi să negociem de maniera în care o fac ţările din regiune", a spus Isar.

România, viitor “punct cald” pe harta investiţiilor

Isar a mai precizat că “guvernul pro-business” din care face parte urmăreşte să repoziţioneze România ca un viitor “punct cald” pe harta investiţiilor în Europa. “Suntem un guvern pro-business şi avem o strategie ambidextră. (O direcţie - n.r.) este macrostabilitatea şi (...) este cert că vom intra pe indicatorii macroeconomici, conform cu acordul cu FMI, Banca Mondială şi UE. A doua parte a măsurilor este stimularea şi repornirea economiei româneşti. Ceea ce facem în toate road-show-rile pe care le avem în acest moment din Asia, Orientul Mijlociu, Statele Unite, Nordul Europei şi în Europa Occidentală este să încercăm să repoziţionăm România ca viitor “punct cald” pe harta Europei”, a declarat Lucian Isar.

În opinia sa, în competiţia globală pentru atragerea investitorilor, ţaranoastră are şansa de a ieşi în evidenţă, pe câteva considerente foarte simple. “În primul rând, suntem o ţarărelativ mare după standardele europene. Totodată, există foarte multe ineficienţe şi, după ce ajungi să lucrezi pentru stat şi vezi cum lucrează statul cu privatul, îţi dai seama că acesta este un atu extraordinar”, a afirmat ministrul. Oficialul consideră că există şi “foarte multe resurse neutilizate, atât subterane, cât şi supraterane”, iar în privinţa capitalui uman, “pe lângă ce avem în ţară”, România ar putea beneficia de “o migraţie tânără”, formată din tineri care au plecat în străinătate şi din oameni care au plecat de puţină vreme din ţară.

 Investiţiile străine directe au atins în 2011 minimul ultimilor nouă ani, 1,917 miliarde de euro, şi au continuat să scadă în 2012, la 490 milioane de euro după primele patru luni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-19

TAGURI: Lucian Isar, investitii straine
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...