2018-12-12 14:02


Isărescu: Piaţa financiară este cam dezechilibrată!

 |  21:01
Isărescu: Piaţa financiară este cam dezechilibrată!
Alina Oprea

Piaţa financiară din România prezintă un dezechilibru, întrucât băncile au o dominanţă masivă, cu 80% din totalul activelor financiare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta apreciază că situaţia nu reprezintă un avantaj nici pentru bănci, fiind necesară dezvoltarea altor segmente. În ceea ce priveşte creşterea economică, Isărescu a spus că nu se simte în buzunarul oamenilor pentru că „drumul e lung”.

„Nu avem o supradominanţă, dar aş spune că este o dominanţă masivă a băncilor în cadrul sistemului financiar din România. 80%, chiar mai mult, din totalul activelor financiare din România aparţin băncilor. Acesta nu este neapărat un avantaj. Nu este un avantaj nici pentru noi, care reprezentăm sistemul bancar. Avem o piaţă financiară cam dezechilibrată. E important şi pentru bănci să aibă, nu neapărat în coastă, dar să existe alternative şi pentru bănci, şi pentru clienţii băncilor, şi pentru oricine, pentru economia reală să existe segmente financiare nebancare mult mai dezvoltate”, a afirmat Isărescu.

El a arătat că pieţele financiare sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică, iar fără nişte pieţe financiare „adânci” nu pot fi difuzate riscurile sau controlate.

„Bursa de valori, pieţele financiare nebancare au şi ele ceea ce de multe ori au înţeles românii, adică jocuri bursiere, speculaţii, dar ele, în primul rând, sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică. Constituie alternative de finanţare, elemente esenţiale pentru adâncirea pieţelor financiare”, a precizat şeful BNR, citat de Mediafax.

Fondurile de pensii, „viabile și solide”

Guvernatorul a indicat că fondurile de pensii, care au devenit viabile şi solide, cu sume mari acumulate, reprezintă alternative la economisirea bancară, mai ales în condiţiile în care dobânzile la depozite par să nu mai fie atractive în România, cu toate că sunt real pozitive.

„Ne trebuie alternative, forme de acumulare pe termen lung, acest lucru este extrem de important şi pentru bănci. Acest mismatch (discrepanţă - n.r.), să ai toată finanţarea bazată pe depozite pe termen scurt poate să fie catastrofal. Timpul n-a trecut degeaba, asistăm la o adâncire a pieţelor financiare în România, este un lucru extrem de important. Noi nu realizăm, pentru că trăim în vâltoarea faptelor”, a mai spus Isărescu.

El a punctat că tendinţele pentru alternativele la finanţare trebuie consolidate, însă este nevoie de încredere, care se clădeşte greu în noile instrumente şi se poate distruge repede.

„Atenţie la mişcări greşite, consolidarea este cuvântul esenţial, nu graba! Trebuie să ne grăbim încet (citând din latină - n.r.) în acest proces de consolidare a pieţelor financiare, nu trebuie creşteri explozive nici în domeniul creditului, nici al pieţelor financiare nebancare”, a menţionat guvernatorul BNR.

Legat de creşterea economică, Isărescu este de părere că aceasta nu se simte în buzunarul oamenilor pentru că drumul e lung, iar indicatorul care trebuie analizat de fapt este venitul rămas la dispoziţia unei persoane după ce-şi plăteşte impozitele şi ratele la credite.

„Lumea se întreabă de ce avem creştere economică dacă nu se simte în buzunarele oamenilor? Putem să le explicăm că de la creştere economică până la buzunarul omului e ceva drum, e un drum lung şi că indicatorul care trebuie să fie folosit este venitul disponibil, ce rămâne omului în buzunar după ce-şi plăteşte impozitele. Păi, dacă am început, în sfârşit, să ne plătim impozitele şi nu mai luăm salarii pe alte căi, avem mai puţin venit disponibil, nu?”, a spus Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-28

TAGURI: isarescu, credite, crestere, economica, piata, financiara, dezechilibrata
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VAMPIR
28 Mai 2015

Ai mincat pensiile batrinilor , reprezentant al mafiei bancare .
CROCODILUL FLAMAND
29 Mai 2015

eu am spus de mult ca trebuia sa fie demis de la BNR....dar niciun fel de hiena nu pleaca de bunavoie de la macelarie...se crede si asta vreun Matusalem...dar e pe faras....cei care l-au pus la furat in BNR sunt in cadere libera Ce poate fi mai rau decat asta...mafiot-securist la BNR...te mai miri ca toti jefuitorii de banci sunt oamenii lui.......Temesan,Pascaru,Rusanu,Stolojan,Truica ETCAETERA.......
ANONIM
30 Mai 2015

ADERAREA LA EURO , dle MISTOCARESCU presupune aducerea la niveluri medii cu cele din UE ale unor indicatori sintetici de dezvoltare economico-sociala precum ar fi, productivitate muncii in toate sectoarele de activitate productiva si de servicii publice (ceva legat de normele de munca existente inclusiv in domeniul serviciilor si al aministratiei publice unde nr de personal e triplu decat cel necesar dupa norme europene), salariu mediu, consumul pe persoana in Ro de bunuri de stricta necesitate, viteza de deplasare pe calea ferata si rutiera de la nord la sud si de la est la vest, etc....Dl de fizica nu are de unde sa stie aceste aspecte pt ca e inconjurat numai de oameni legati la ochi si intunecati la minte.
DOAR SMECHERII SI SMECHERIA O
01 Iun 2015

Ni se spunea cu putin timp in urma ca efectul cresterii economice (statistic , pe hartie ) nu se face simtit prea curand si in buzunarele romanilor . Pai bine ca se face simtit imediat in buzunarele smecherilor care au luat bani nemunciti din averea (bugetul) tuturor platitorilor de taxe ! La astia imediat se simte !
Random imageUltimele stiri


loading...