2017-01-22 20:29


Isărescu anunţă dobânzi mai mici la lei

 |  19:10
Isărescu anunţă dobânzi mai mici la lei

Rata dobânzii la lei pe toate segmentele va continua să scadă odată cu rata inflaţiei. Estimarea optimistă vine de la însuşi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a precizat că inflaţia din acest an s-ar putea situa sub prognoza băncii centrale.

„Dacă ne uităm la trendul ratei dobânzilor la creditele în lei, mă refer la perioada din ianuarie 2009 şi până în prezent, perioada crizei, scăderea este evidentă şi, dacă ne uităm la perioada din mai 2010, înainte de majorarea TVA, vom vedea că mai degrabă a fluctuat în condiţiile în care existau multe motive să crească din cauza majorării TVA şi a atmosferei dificile pe care am trăit-o. Cu alte cuvinte, şi în acest domeniu avem o privire - să nu o numesc optimistă -, dar cred că trendurile sunt mai degrabă normale. Eu consider că rata dobânzilor la lei va continua, dincolo de aceste fluctuaţii, să scadă odată cu rata inflaţiei”, a declarat guvernatorul BNR la seminarul „Inflaţia - un fenomen, mai mulţi indicatori”.

Inflaţia ar putea fi mai mică de 3,3%

„S-ar putea ca în decembrie rata anuală a inflaţiei să fie chiar mai mică decât ultima noastră prognoză. Cursul de schimb a fost relativ stabil, în condiţiile în care am avut tensiuni evidente în zona euro, care s-au reflectat în deprecieri mult mai importante ale valutelor din Europa de Est. Rezervele valutare ale BNR se menţin la nivel înalt, chiar peste nivelul optim, dacă ne raportăm la rata de acoperire în luni de importuri”, a spus Isărescu. BNR a revizuit în luna noiembrie în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6 la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5 la 3%. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-20

TAGURI: inflaţie, Isărescu, BNR inflaţie, dobânzi lei, scădere dobânziComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image