2018-12-12 02:49


Isărescu cere prudenţă în privinţa creşterii salariilor bugetarilor

 |  19:04
Isărescu cere prudenţă în privinţa creşterii salariilor bugetarilor

Creşterea salariilor bugetarilor trebuie atent cântărită, aşa cum acţionează şi Guvernul, şi discursul public ar trebui să aibă în vedere că aceştia reprezintă doar un sfert din total, iar restul angajaţilor din economie sunt cei care asigură şi veniturile personalului public, a afirmat, luni, guvernatorul BNR.  

Pe de altă parte, Mugur Isărescu se declară încrezător că PIB-ul va creşte, pe fondul unui an agricol bun. „Un an agricol bun înseamnă un miliard de euro în plus, aproape un punct procentual din PIB”, a spus Isărescu. Potrivit estimărilor oficiale, PIB va creşte cu 1,5% în acest an.

Cererea de consum trenează în continuare

„Cererea de consum trenează în continuare. Se observă o revenire a salariului real net în economie şi o revenire în comerţul cu amănuntul. În schimb, volumul creditului de consum pentru populaţie continuă să fie jos, ceea ce înseamnă că populaţia se concentrează în a-şi rambursa creditele contractate anterior şi nu are curajul să ia noi credite, cel mult refinanţări. Indicatorii de încredere sunt în continuare în teritoriu negativi”, a afirmat Isărescu.  

BNR anticipează presiuni pentru ieşiri de capital

S-ar putea să fie presiuni de ieşire a capitalului străin din România din cauza contextului internaţional, a mai spus Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

„S-ar putea să fie presiuni de ieşire a capitalului străin, însă doresc să vă anunţ că piaţa s-a adâncit. Avem o piaţă financiară mult mai adâncă (decât în 2008 - n.r). Avem o piaţă de titluri de stat cu volum mai mare şi cu o pondere deja semnificativă. Aici vulnerabilităţile încep să crească”, a spus Isărescu. El a adăugat că economia este destul de bine aşezată pe o direcţie bună, însă rămân vulnerabilităţile legate de mediul extern. BNR a revizuit în scădere proiecţia de inflaţie pentru 2011 de la 5,1 la 4,6%. Şi proiecţia pentru anul 2012 a fost revizuită în scădere de la 3,6 la 3,5%. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-03
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...