2019-02-22 02:32


Isărescu cere restricţionarea pensionărilor anticipate

 |  19:49
Isărescu cere restricţionarea pensionărilor anticipate

Guvernatorul BănciiNaţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că România are nevoie deun nou acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru că există oproblemă de credibilitate, iar ţara noastră are nevoie de "o undăverde" mai mult decât de bani. În acelaşi timp, guvernatorul a specificat că trebuianihilată creditarea „sălbatică”, reprezentată de arierate, dar şi că în 2011trebuie stimulată munca prin restricţionarea pensionărilor anticipate.

"Încondiţiile în care ai probleme de credibilitate, îţi trebuie o undă verde, oştampilă, că ai politici credibile, iar nouă ne trebuie acest lucru mai multdecât banii. Banii care se vântură din acordul cu FMI şi Comisia Europeană suntbani potenţiali pe care i-am putea lua în condiţii cu totul extreme, dar noi nepregătim să ieşim pe pieţe, interne şi externe. Pentru asta îţi trebuiecredibilitate", a declarat Isărescu, la postul public de televiziune.Guvernatorul a criticat măsura majorării TVA de la19 la 24%, spunând că putea fi evitată şi că a pus presiune mare pe mediul deafaceri, în timp ce reducerea fondului de salarii din sectorul bugetar ar fiavut cele mai bune efecte pe termen lung. "Majorarea TVA putea să fieevitată din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasă.Sper că am trecut cu, nu spun succes, că nu poţi să vorbeşti de succes înasemenea situaţii dificile, dar cu o anumită rezonabilitate despre consecinţeleei. Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punctul devedere al finanţării bugetului, al finanţării economiei în general", aafirmat Isărescu.

Referitorla arierate, şeful BNR a afirmat că o economie de piaţă nu poate să funcţionezedacă acestea devin o obişnuinţă, iar pe de altă parte creează o problemă decredibilitate României.

"Esteo problemă mare şi nu este numai la nivelul statului. Există un comportramentşi el trebuie eradicat. O economie de piaţă nu poate să funcţioneze dacă existăobişnuinţa de a face o cheltuială, să consumi ceva şi să nu plăteşti sau să ieiun credit sălbatic, pentru că arieratele reprezintă o formă sălbatică,nereglementată, de a obţine un credit pe ascuns, pe uşa din dos. Este oproblemă mare de credibilitate", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorula mai menţionat că România nu îşi mai permite pensionări anticipate şirecomandă stimularea celor care creează locuri de muncă pentru a echilibraraportul dintre contribuabili şi pensionari.

"Noiam plecat acum 20 de ani cu două milioane şi ceva, trei milioane depensionarişi 10 milioane de contribuabili şi am ajuns, în prezent, săavem mai mulţi pensionari decât contribuabili. Dacă spun asta, nu înseamnă căarunc vina pe pensionari. Eu atrag atenţia asupra pericolului ca acest sistemsă nu poatăface faţă. Şi atunci, în următoriizece ani, ca să nuspun în 20 de ani, raportul trebuie redresat fizic, înainte de a ne gândi lasoluţii financiare", aspus MugurIsărescu.

Acestaamenţionat că nu trebuie făcută "o corecţie brutală", ci trebuiestimulată munca şi cei care creează locuri de muncă.

"Cualte cuvinte, trebuiesă stimulăm mediul de afaceri şi, pe de altă parte,să temperăm cât se poate tempera pensionarea anticipată. Acest dezechilibru s-acreat în 20 de ani. Eu nu spun că ne mai trebuie 20 de ani ca să-l corectăm,dar probabil că vreozece ani ne trebuie", a spus Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...