2017-01-18 01:23

ECONOMIE


Isărescu dă veşti bune pentru cei cu credite în lei

 |  15:25
Isărescu dă veşti bune pentru cei cu credite în lei
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,se aşteaptă ca, în perioada următoare, dobânzile la creditele în lei pentrupopulaţie şi companii să scadă. "Dobânzile la creditele înlei sunt cu mult peste rata dobânzii de politică monetară, de 6,25%, dar arputea scădea spre acest nivel în perioada următoare, dacă băncile vor avea încredere.Totul este o chestiune de încredere", a declarat Isărescu. Acesta a arătatcă băncile comerciale menţin dobânzile la lei pe piaţa monetară la un niveldublu faţă de rata de politică monetară. "Stau cu dobânzile la creditarecu mult peste dobânda noastră şi în timpul acesta mai apar prin presă şi neexplică cum Banca Naţională nu stimulează creditul în lei", a afirmat Isărescu.OficialulBNR a atras atenţia că încurajarea creditului în valută nu esteo soluţie pentru bănci, în cazul acestora raportul dintre depozite şi creditefiind subunitar.

Guvernatorul, mulţumit de dobânziledepozitelor bancare

Pe de altă parte, şeful BNR a apreciat că dobânzile la depozitelebancare în România sunt relativ rezonabile faţă de ceea ce se întâmplă în altemari economii ale lumii. “Hai să ne gândim cum sunt prin alte mari economii aleEuropei, unde inflaţia se duce cu mult peste rata de politică monetară a BănciiCentrale Europene. La noi, trebuie avut în vedere că există un fenomen care s-adorit temporar: majorarea TVA. O asemenea măsură este una corectivă. Nici o ţarănu s-a aruncat să majoreze TVA-ul dacă nu avea un motiv. Trebuie stabilizatăeconomia, care consuma mai mult decât producea. Această corecţie s-a făcut şiprin cursul de schimb”, a explicat Mugur Isărescu. În opinia sa, în mod normal,cei care economisesc nu ar trebui să plătească atunci când se fac anumite corecţiiîn economie.“Apare întrebarea dacă trebuie să plătească şi cei care economisesc. Bine ar fisă nu plătească, dar, în general, când apare o astfel de corecţie, problemaechilibrului este una dificilă. Dezechilibrele majore în România rămân la plataasigurărilor sociale. Problema corecţiei este una grea, se poate face controlatsau anarhic, printr-o depreciere de curs, aceasta din urmă fiind cea maiincorectă metodă. Eu cred că noi ne aflăm undeva la mijloc. Nu am avut o corecţiesălbatică”, a explicatMugur Isărescu.

Oficialii Băncii Naţionale a României susţin că rata medie anuală ainflaţiei va coborî în august spre 5%, în timp ce rata lunară a inflaţiei arputea ajunge, la începutul lui octombrie, sub 4%. "Cifra cu care ne-am obişnuit,cea care spune inflaţia în România este cea mai mare, de 8%, probabil că vacoborî în august, spre 5% şi nu o să mai fim ultimii dinEuropa", aspus Isărescu. În opinia guvernatorului BNR, inflaţia în România a rămas înaltădin cauza unor şocuri lunare, ca TVA sau acciza la tutun.

Cursul de schimb, obsesia românilor

În ceea ce priveşte evoluţia cursului, Isărescu a menţionat că nu se întâmplănimic deosebitfaţă de cazul altorvalute care au politici de flotaremai mult sau mai puţin controlate. Guvernatorul susţine că preocuparea îndiscursul public privind intervenţia BNR asupra cursului este una “falsă"."Bineînţeles că o bancă centrală influenţează cursul şi prin politicamonetară şi prin nivelul dobânzilor", a spus Isărescu. Guvernatorul susţinecă în ultima perioadă cursul de schimb a devenit o obsesie pentru români.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image