2017-01-18 06:02

ECONOMIE


Isărescu: “Economia României a fost aproape de un stop cardiac”. Guvernatorul BNR îi avertizează pe politicieni că nu pot da drumul la cheltuieli nici dacă economia va creşte

 |  16:24
Isărescu: “Economia României a fost aproape de un stop cardiac”. Guvernatorul BNR îi avertizează pe politicieni că nu pot da drumul la cheltuieli nici dacă economia va creşte

Guvernatorul BNR,Mugur Isărescu, a declarat ieri că, foarte probabil, va urma o perioadă cuintrări mai mari de capital în România, iar banca centrală va încerca săatenueze volatilitatea cursului de schimb. Acesta a mai menţionat că trebuie evitată dezvoltarea exagerată asectorului public, ca în 2005-2008, dar şi că modelul decreştere economică poate fi influenţat numai indirect de către stat.

"Esteprobabil să intrăm într-o nouă perioadă, în care în România vor intra masivcapitaluri, suişuri şi coborâşuri. Accentuarea situaţiei dificile din Grecia arputea să tempereze ceea ce spun acum. Cred însă că ciclul pe termen mediu esteinevitabil o perioadă în care vom avea intrări mai mari de capital. Vomîncerca, bineînţeles, să atenuăm volatilitatea cursului de schimb. Dar aceastanu este un «must», pentru că nu poţi. Trebuie să spunem societăţii, exportatorilorcepoţi să faci, nu poţisă-i duci cu vorba. Dacă intrările decapital vor fi foarte mari, acumularea de rezerve excedentare (noi avem dejarezerve excedentare) şi crearea de lichiditate în lei prin intervenţii directeeste o iluzie", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe organizate deForumInvest. Potrivit acestuia, BNR va încerca să descurajeze"volatilitatea extremă a cursului prin alte măsuri neortodoxe".

"Vomîncerca să descurajăm volatilitatea extremă a cursului prin alte măsurineortodoxe, dar în acelaşi timp este foarte important ca acea competitivitate aproduselor româneşti să fie asigurată nu numai prin preţ, să fie bazatăpecosturi reduse de producţie, o promovare corespunzătoare, deschiderea spre noipieţe de exporturi. Reformele structurale sunt esenţiale în acest sens, deaceea salutăm ceea ce a făcut Guvernul, reforma în domeniul pieţei forţei demuncă, pentru că de acolo se va câştiga productivitate. Deci există alte căidecât cele care par să fie facile şi după colţ. Nu am făcut nimic dacădepreciem cursul. Şi această depreciere este un medicament cu zeci de tăişurişi trebuie să ai în vedere când, cum, şi în ce condiţii apelezi la un asemeneamedicament periculos. Mult mai solide sunt reformele structurale, cele în careRomânia s-a angajat şi trebuie să le ducem la capăt", a precizatguvernatorul BNR.

Avertisment către clasa politică

ŞefulBNR a lansat şi un avertisment către politicieni (n.r., premierul Emil Boc afost prezent la eveniment), cu privire la riscurile promisiunilor fărăacoperire. "Nu promiteţi ceva ce ştiţi că nu veţi putea respecta.Uitaţi-vă la greci cât de dificil le e să îşi ajusteze dezechilibrele. Când daiceva, e foarte greu - dacă nu imposibil - să mai iei înapoi", a avertizatIsărescu. În opinia sa, clasa politică tratează eronat problema deficituluifiscal al României. "Ceea ce am făcut în perioada 2005-2008, să dezvoltămexagerat sectorul public, mai ales pe partea de protecţie socială, dincolo deceea ce poate duce economia, cred că trebuie evitat, şi mai ales să nu neîmbătăm atunci când economia o va lua foarte tare în sus. O s-o ia, vom fi şiîn această situaţie, şi atunci să spunem gata, putem să facem cheltuieli multmai mari. Dimpotrivă, regula este: când economia creşte şi tinde să sesupraîncălzească, să micşorezi deficitul fiscal, chiar să ajungi la surplusuri.Ştiu că este un mesaj total neconfortabil pentru politicieni, dar aceasta estelogica financiară",a menţionat guvernatorul BNR. Mugur Isărescu i-asfătuit pe politicieni ca “după ce economia o va lua tare în sus să continuămsă micşorăm deficitul structural şi chiar să ajungem să avem un excedentfiscal”.

Isărescu: “Cheia ieşirii din criză, acordul cu FMI şi CE”

Mugur Isărescu a mai declarat că economiaRomâniei a fost aproape de "un stop cardiac", însă cheia care aevitat o astfel de situaţie a fost acordul cu FMI şi Comisia Europeană, care afost încheiat "la timp". "Noi nu am fost într-un «sudden stop»,prin comparaţie medicală stop cardiac, dar am fost foarte apropiaţi de un «suddenstop» - cum se defineşte pe plan internaţional motivul pentru care capitalurilecare alimentează o economie se opresc, pur şi simplu nu mai intră. Economiaesteobişnuită să crească bazată pe aceste capitaluri străine şi deodată... «suddenstop». Nu am crezut în 2009 când am fost avertizaţi, inclusiv de agenţiile derating că suntem în apropiere de un «sudden stop». Nu cred că am intrat.Cifrele arată că nu am fost chiar acolo, dar eram foarte aproape de el. Şi astanu este de glumă", a spus Isărescu. Acesta a mai precizatcăîncheierea la timp a acordului cu FMI şi cu CE a dus la evitarea opririi bruştea intrării capitalurilor străine şi, în special, a retragerii acestora.Isărescu consideră că mixul de politici macroeconomice implementat de Româniadupă 2009 a fost cel corect.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image