2019-02-22 12:22


Isărescu: Nu poţi să dai preţurile în jos dacă nu ai un sistem bancar relativ solid

 |  17:56

Reducereainflaţiei nu poate fi realizată dacă sistemul bancar nu este solid, ceea cepresupune stabilitate financiară, problemă cu care România s-a confruntat cumult înainte de a deveni un subiect internaţional, a declarat, ieri,guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Ne-apreocupat (stabilitatea financiară - n.r.) înainte de a deveni o chestiuneinternaţională, pentru că am avut necazurile noastre aici. Din '98 - '99 ne-amdat seama că nu poţi să dai preţurile în jos dacă nu ai un sistem bancarrelativ solid. Am văzut problemele, în natura lor, pe viu", a spusIsărescu, în cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plată",organizat de BNR.

Ela reiterat că în prezent se înfiripă ideea unui obiectiv secundar al băncilorcentrale din Europa şi al BCE care ar trebui urmărit pe lângă stabilitateapreţurilor, respectiv stabilitatea financiară.

"Dezbatereaeste în prezent dacă o bancă centrală cu două obiective poate să funcţioneze înmod eficient. (…) S-a ajuns la o concluzie, acceptată şi în Europa, căstabilitatea preţurilor nu are ca dividend obligatoriu, poate să îl aibă, darnu este o condiţie suficientă, stabilitatea financiară. Şi criza actuală pare sădovedească cu prioritate că acest lucru este adevărat. Poţi să ai stabilitateapreţurilor, dar nu în mod inevitabil să ai şi stabilitate financiară", acontinuat guvernatorul BNR.

Isărescuapreciză că nu există instituţie care să aibă mai multă expertiză în ceea cepriveşte stabilitatea financiară, o corelaţie între sistemul financiar şieconomia reală, decât banca centrală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...