2017-01-24 17:22


Isărescu pledează pentru investiţiile pe bursă

 |  21:00

România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani în timp ce, la ora actuală, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a ţării o reprezintă piaţa de capital, fără să fie neglijată absorbţia de fonduri europene, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa. După opt ani de creştere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piaţă, poate a fost un pic accentuat. După inundaţia de bani, am evitat ieşiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit”, a spus oficialul BNR.  Acesta a adăugat că la nivel macroeconomic un lucru important este reprezentat de finanţarea prin bursă, considerată „o fereastră mare de oportunitate”. „La nivel macro este important să spunem că avem nevoie de finanţare prin bursă. Vă reamintesc că, ulterior declanşării crizei financiare mondiale, fluxul intrărilor de capital din România s-a diminuat foarte mult. Această alternativă pare să fie piaţa de capital din România, dat fiind şi situaţia de pe plan extern”, a explicat guvernatorul BNR. În opinia sa, listarea companiilor româneşti de stat reprezintă un mare pas înainte în ceea ce priveşte maniera în care vor funcţiona, pentru că vor trebui să dea socoteală. „Cine sunt aceste companii, ce potenţial de profit au, cine asigură managementul lor? Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de curiozitate, ci vor avea un rol extrem de important în dezvoltarea economiei româneşti pe principii sănătoase. Aceste companii vor trebui să dea seama. Este un mare pas înainte în maniera în care vor funcţiona întreprinderile de stat. Problema este ca ele să aibă şi responsabilitate publică, aşa cum unele au deja”, a menţionat Isărescu.

Investitorul, un animal foarte sperios

„Maniera în care, doar în câţiva ani, s-a ieşit din recesiune şi s-a mers pe creştere economică a fost pe nesimţite. Această legare a maionezei se face prin perseverenţă. Investitorul este un animal foarte sperios. A-i câştiga încrederea e o treabă foarte grea, pe care nu o poate face numai un Guvern sau un ministru. Eu cred că bursa poate atrage investitorii străini. Bursa poate deveni un partener pentru finanţare. (...) Voi scoate şi eu vinăria mea la bursă, pentru a-mi găsi un partener de finanţare”, a afirmat Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-29

TAGURI: Isarescu, BNR, fiscalitate, investitii, BVB, bursaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image