2017-01-22 05:41

ECONOMIE


Isărescu: Privatizarea Romgaz va fi greu de asumat politic din cauza scumpirilor la benzină

 |  20:20
Isărescu: Privatizarea Romgaz va fi greu de asumat politic din cauza scumpirilor la benzină

GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, le-a spus trezorierilor din băncile comerciale căprivatizarea Romgaz va fi greu de asumat de către partidele politice, încontextul dezbaterii publice privind majorarea preţurilor la benzină dupăprivatizarea Petrom, au declarat surse bancare, citate de Mediafax. Potrivit acestora,guvernatorul a afirmat că nu vede cum să existe dorinţă politică pentruprivatizarea Romgaz dacă dezbaterea publică din aceste zile se concentrează pepreţul la carburanţi şi pe scumpirile succesive ale benzinei după privatizareacompaniilor petroliere.

Surseoficiale au declarat că FMI va insista în negocierea noului acord pentruprivatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciindcă prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costurimai reduse deficitul bugetar. Guvernul a întocmit deja horărâri potrivit cărorastatul ar fi dispus să scoată pe bursă pachete de acţiuni de 15% din Romgaz,Transgaz şi Transelectrica, ultimele două fiind deja în ringul bursier.

Pede altă parte, ANAF a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitoriide carburanţi în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificatpe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursăla ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toatecompaniile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectatecorespunzător. Principalele companii care distribuie carburanţi în România suntOMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil şi MOL.

ŞiMugur Isărescu afirma, în luna noiembrie 2010, că preţurile combustibililor pepiaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factori care artrebui să le influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele care stau în spatelescumpirilor anunţate de producători. Petrom şi Rompetrol, marii jucători dinpiaţa românească, au transmis poziţii publice prin care susţin că preţurile aufost influenţate exclusiv de modificarea taxelor, în primul rând creşterea TVA,de fluctuaţia cotaţiilor internaţionale la aceste produse şi de deprecierealeului în raport cu dolarul. Pe de altă parte, companiile petroliere nu facnici o referire la acuzaţiile din raportul guvernamental privind pierderileraportate şi nereflectarea câştigurilor în bilanţurile anuale, de altfel singuruldomeniu în care ANAF ar fi avut competenţe de control.

Bocrespinge ipoteza privatizării CEC

PremierulEmil Boc a declarat că Ministerul Economiei va analiza posibilitatea vinderiiunor acţiuni la companiile la care statul este acţionar majoritar, dar a exclusca printre acestea să se afle şi CEC Bank. Întrebat dacă Guvernul ia în calculsă vândă din acţiunile pe care statul le deţine la companiile la care esteacţionar majoritar, Emil Boc a răspuns: "Ce pot să vă spun este, cusiguranţă, că nu susţin privatizarea CEC, iar acest lucru vreau să fie foarteclar şi să se ştie explicit. În rest, analize pe acest subiect nu am efectuatşi după analizele pe care Ministerul Economiei le va face, vă vom putea darăspunsurile necesare".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image