2019-03-23 08:53


Isărescu respinge speculaţiile privind supraevaluarea leului

 |  16:20
Isărescu respinge speculaţiile privind supraevaluarea leului

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declaratieri că atunci când se citează estimarea Economist Intelligence Unit (EIU),care spune că leul este supraevaluat, valoarea lui fiind 4,7 lei/euro, artrebui să fie citată şi analiza Barclays, care vede leul cotat la 4 lei/euro. De asemenea, Isărescu a mai spus cu privirela estimările ING Bank privind intervenţiile BNR că atunci când se încearcăunele calcule trebuie să se facă şi corelaţiile cele mai simple.

"Dacăcitaţi din cineva, sper să citaţi şi din celălalt. Aşa se face. Dacă tot citaţiThe Economist Intelligence Unit,care ne spune pe bază de calcule că leuleste supraevaluat şi că ar trebui să fie 4,7 lei pentru un euro, faceţi numaiun pas tot la Londra, la altă unitate de prestigiu în domeniul cercetării, BarclaysCapital, care spunea că «fair value» a leului ar fi în jur de 4 lei pentru uneuro. Credcă dacă ar fiprezentate ambele viziuni ar fi maicorect", a spus Isărescu.

PreşedinteleAsociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, adeclaratîn 1 iuniecă, potrivit unui studiu al EconomistIntelligence Unit (EIU), cursul de schimb este supraevaluat, un nivel real înacest moment fiind de 4,7-4,8 lei pentru un euro.

"Ceamai uşoară este poziţia defensivă în care spui că «valul speculativ a venitpeste mine şi eu sunt prudent şi las leul să se întărească». Prima remarcă estecă am mai lăsat cursul să se întărească pe la 3,1 lei pentru un euro, când neduceam la FMI cu studii ale EIU care arătau că nu trebuie leul să fie acolo şieram luaţi în râs. Acum facem acelaşi lucru şi venim cu un studiu al EIU şicare semnala la începutul anului că leul este supraevaluat cu 13,3%. Dacă neuităm ce s-a întâmplat de la începutul anului în privinţa cursului leu/euro,vedem că leul s-a întărit. Probabil că supraevaluarea e undeva pe la 16%. Dinstudiu, extrapolând, ar rezulta că un curs normal ar fi acum de 4,7-4,8 leipentru un euro", a spus preşedintele AOAR.

Isărescu despreanaliza ING: „E nevoie de mai multă rigoare când sunt abordate problemefinanciare“

"Atuncicând se încearcă unelecalcule să se facă şi corelaţiile cele mai simple.Citesc cu mare interes raportul ING şi mai ales încercările de a calcula defiecare dată care au fost intervenţiile Băncii Naţionale. Nu le publicăm pentrucă se ştie, nu din experienţa noastră, se ştie din experienţa altor băncicentrale, că aceste date ar putea să genereze mai multe speculaţii, să facă maimult rău decât bine", a declarat Isărescu.

Ela precizat că este nevoie de mai multă rigoare atunci când sunt abordateprobleme financiare.

"Dardacătot ne-a explicat cum am vândut noi în luna mai un miliard de euro, apoitrebuia să facă unmic efort să vadă că un miliard de euro înseamnă vreopatru miliarde de lei. Cum de există un asemenea surplus de lichiditate pepiaţă chiar la începutul perioadei derezervă minimăobligatorie şiîn condiţiile în care, după 25 ale lunii până pe 10 ale lunii următoare,Ministerul de Finanţe absoarbe vreo cinci miliarde de lei? De unde existăsurplus de lichiditatecând Banca Naţională vinde valută şi absoarbelichiditate? Este un minim de efort pe care cei care scriu despre problemelefinanciare trebuie să îl facă, pentru că altminterişi publicaţiile despecialitate se pot transforma în jurnale uşuratice şi nu cred că acesta estescopul", a maispus Isărescu.

INGBank estimează că BNR a vândut, în luna mai, 500 de milioane de euro pentru apreveni o eventuală depreciere a leului, inervenţia vizând menţinereastabilităţii financiare.

"BNRprobabil a vândut 500 milioane de euro în mai, intervenind pentru a preveni odepreciere a leului. Intervenţia BNR a vizat menţinerea stabilităţiifinanciare, precum şi inflaţia", a declarat, în 2 iunie, economistul-şefal ING Bank România, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

Guvernatorul BNR: “Inflaţia dinRomânia nu e cauzată de tipărirea de bani”

GuvernatorulBNR a afirmat că nu este corect să se spună că inflaţia din Româniaapare pentru că BNR tipăreşte bani, deoarece nu avem o creştere explozivă anumerarului. "Banca Naţională tipăreşte bani, iar numerarul este numai obucăţică din masa monetară din România. Şi cu toate acestea, cuvântul sefoloseşte: inflaţia apare pentru că Banca Naţională tipăreşte bani... Nu estedeloc corect să foloseşti pentru România din acest moment, pentru că chiar nuavem o creştere a numerarului explozivă", a spus Isărescu. El a arătat că,în trecut, inflaţia ridicată nu a avut legătură cu o creştere a masei monetare,ci a avut două cauze: arieratele statului şi creditul în valută.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...