2017-01-21 06:28

ECONOMIE


Isărescu: România nu va mai fi creditată din exterior dacă se va dezvolta din nou pe baza consumului

 |  19:34
Isărescu: România nu va mai fi creditată din exterior dacă se va dezvolta din nou pe baza consumului
GuvernatorulBăncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, apreciază că România nu vamai fi creditată din exterior dacă se va dezvolta din nou pe baza consumului,acesta urmând să crească doar pentru persoanele care produc. Totodată,guvernatorul a afirmat că şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), nu numai BNR,trebuie să explice populaţiei cum funcţionează băncile, respectiv că nu suntsocietăţi de binefacere, ci afaceri, diferenţa dintre cele două noţiuni nefiindcunoscută în România.

"Rămânem în rândul ţărilor cu deficit externrezonabil, dar mare, şi după experinţa avută nu cred că ne va mai creditacineva dacă se va face o constatare clară: că românii se dezvoltă tot peconsum. Consumul va creşte, dar la cei care produc. Cei care vin cu creşteri deproductivitate vor avea şi creşteri de salarii şi probabil, la sfârşit, vacreşte şi consumul social", a spus Isărescu la un seminar pe temeeconomice. Creditarea populaţiei nu mai poate avansa în ritm foarte rapid, iaravansul creditării nu va mai depăşi câteva procente, a mai spus guvernatorul.

În opinia sa, "băncile trebuie să facă mult maimult, inclusiv ARB, pentru ca să înţeleagă publicul. Nu numai noi (n.r. - BNR) trebuiesă spunem asta. ARB trebuie să iasă să explice cum funcţionează băncilecomerciale", a spus Isărescu, citat de Mediafax. El a arătat că atuncicând se întreabă în România dacă este cineva "de huiduit" suntindicate băncile. "Ca şi cum băncile sunt societăţi de binefacere, nu totde afacere. Diferenţa nu este cunoscută în România: orice afacere trebuie sădevină o binefacere, cu sponsorizări şi aşa mai departe. De multe ori, cândieşim noi să explicăm, este prea târziu, curentul s-a format deja împotrivabăncilor", a spus guvernatorul BNR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image