2017-01-25 03:33


Isărescu: Trimiterea prin poştă a extraselor de cont către clienţii băncilor înseamnă o risipă de hârtie

 |  14:29
Isărescu: Trimiterea prin poştă a extraselor de cont către clienţii băncilor înseamnă o risipă de hârtie

Reglementarea din noul Cod Civil prin care băncile sunt obligate să trimită clienţilor, cel puţin o dată pe lună, prin poştă, extrase de cont sau rapoarte de cont reprezintă o adevărată risipă de hârtie, a declarat, vineri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

În acest sens, ca ecologist, guvernatorul BNR se declară împotriva unui asemenea “abuz”. ”Noul Cod Civil urmăreşte protejarea clienţilor băncilor, care au contracte de credite în derulare, cât şi a celor care au conturi deschise, de card sau de salarii. Concret, s-a stabilit în sarcina băncilor de a trimite clienţilor extrase sau rapoarte de cont gratuit şi cel puţin o dată pe lună prin scrisoare poştală recomandată. O să fie o «Bonanza» pentru Poşta Română şi o mare avalanşă pentru cei care înseamnă vreo 300 de conturi. O să fie o adevărată risipă de hârtie. Ca ecologişti, suntem total împotriva unui asemenea abuz şi măsurăm numărul de copaci care sunt tăiaţi prin avalanşa aceasta de scrisori recomandate. Pe mine, umplerea cutiei poştale cu tot felul de recomandate de la bănci m-a determinat să mă opresc numai la două bănci. Cu toate acestea, cred că şi această metodă de înştiinţare este o prevedere modernă”, a declarat Isărescu.

La finalul prelegerii susţinute vineri, guvernatorul BNR a menţionat că pentru anul următor speră ca România să aibă creştere economică, inflaţie scăzută şi dobânzi mici, “spre disperarea celor care vor dobânzi mari”.

”Sper să avem un An Nou mai bun, cu inflaţie scăzută, cu creştere economică, cu dobânzi mici şi în scădere, spre disperarea celor care vor dobânzi mai mari şi cu un leu stabil în relativa lui stabilitate, acolo unde se va dori”, a spus Mugur Isărescu.

“Perfectarea” ipotecilor, noutate în Codul Civil

Noul Cod Civil, alături de noul Cod Comercial, a intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2011, producându-şi efectele imediat, însă procesele în instanţă pe baza noii reglementări vor începe peste câteva luni.

Odată cu Legea 287 din 17 iulie 2009 privind Codul Civil, la 1 octombrie a intrat în vigoare şi Legea pentru punerea în aplicare a acestuia, care prevede o serie de măsuri tranzitorii. Legea civilă nu are putere retroactivă.

Prin intermediul Noului Cod Civil, apare conceptul de “perfectare” a ipotecilor, ceea ce înseamnă, în primul rând, că simpla înscriere în arhiva electronică nu va mai constitui o formalitate suficientă pentru a asigura eficienţa şi opozabilitatea garanţiilor asupra bunurilor mobile.

Cu privire la conturile bancare, noul Cod prevede dreptul titularului de a dispune în mod liber de sumele din contul curent, fără altă condiţie decât notificarea prealabilă, în măsura în care aceasta a fost agreată contractual.

Un alt concept nou, referitor la conturi, este acela de “control asupra contului” - ca modalitate alternativă de asigurare a publicităţii garanţiei, fără a mai fi necesară înscrierea la arhivă.

Conform noului Cod, “ipoteca creditorului care are controlul unui cont este preferată ipotecii unui creditor care nu are controlul asupra acestuia”.

Acest nou concept poate ridica probleme semnificative în cazul garanţiilor asupra conturilor deschise de împrumutaţi la alte bănci decât creditorul şi va fi de natură să extindă practicile băncilor de a impune împrumutaţilor restricţii privind deschiderea de conturi la alte instituţii bancare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-25

TAGURI: BNR, Isărescu, Cod CivilComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GAVRIL CALIN
16 Dec 2011

acest '''geniu din CARPATI''':))) NU VB NIMIC DESPRE BANCOREX????????? NU MAI ESTE ASA SFATOS????? VA JUR M-AM SATURAT DE ''''ASTA!!!!!!!!!!'' PINA PESTE CAP!!!!!!!!! SANATATE DOMNULUI OVIDIU GRECEA:))))PRIETENII STIU DE CE:)))),:))))
Random image