2017-01-20 08:04

ECONOMIE


Un nou bir: ITP anual

 |  21:00
Un nou bir: ITP anual

Ministerul Mediului vrea să modifice, din nou, legislaţia referitoare la taxa de poluare a maşinilor, chiar dacă ultima formă de act normativ nici nu a ajuns să fie dezbătută de către Parlament. Acum, ideea centrală a noii legi se referă la o taxă anuală ce trebuie plătită de proprietarii de maşini în funcţie de noxele măsurate tot în fiecare an.

Cărţile verzi, care ar urma să fie introduse cel târziu din 2013, vor înlocui actualul sistem de încasare a taxei de poluare pentru autoturisme cu unul bazat pe principiul “poluatorul plăteşte”, a anunţat, ieri, la Piteşti, ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely. “Am intenţia de a introduce, dacă e posibil de la jumătatea anului viitor, dacă nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde. Asta înseamnă, la fel ca şi în alte state, că trebuie să te duci în fiecare an la cei care verifică noxele care ies din ţeava de eşapament, ei fac măsurarea, iar dacă nu mai corespunzi normelor, nu poţi să mai circuli pe drumurile publice, trebuie să repari maşina. În al doilea rând, plăteşti o taxă în funcţie de noxe”, a declarat Borbely.

Ministrul a apreciat că noua taxă va fi mai mică, dar va fi aplicată tuturor autovehiculelor, diferenţiat, în funcţie de nivelul de poluare. Totodată, taxa de primă înmatriculare va fi abandonată.

Confuzie preconizată

“Denumirea de «Carte verde» este una total neinspirată. Toţi şoferii români ştiu că sintagma «Carte verde» reprezintă asigurarea auto a autovehiculului în străinătate. În mod cert se va crea o confuzie atât în rândul şoferilor, cât şi al autorităţilor”, a declarat Cristian Muntean, directorul Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente.

Cât priveşte măsurarea noxelor emise de către autovehicule, aceasta este realizată în prezent din doi în doi ani, odată cu Inspecţia Tehnică Periodică (ITP). “Practic, vom fi nevoiţi ca acel ITP să îl facem anual. Noi nu susţinem o astfel de variantă, chiar dacă pentru atelierele auto dotate cu staţii ITP ar însemna o dublare a numărului de clienţi”, a spus Muntean. “Dacă această idee de taxă nu va fi foarte atent analizată, are toate şansele să se transforme într-un fiasco”, a completat Cristian Muntean.

Taxă dependentă de alegeri

Taxa de poluare a apărut în România în 2007, odată cu aderarea la UE, în scopul prevenirii intrării în ţară a maşinilor foarte vechi şi   poluante. Dacă ideea era justificată, aplicarea ei a fost catastrofală. Actul normativ a suferit multiple modificări, ultima făcută în urma unui proces câştigat de un român la Curtea Europeană de Justiţie. O nouă variantă a taxei a fost aprobată de Executiv, săptămâna trecută, dar trebuie adoptată de Parlament pentru a fi aplicată.

Noua formă a taxei de poluare, respectiv „Cartea verde” anunţată de ministrul mediului, extinde la maximum baza de impunere, iar veniturile nu vor mai ţine seama de evoluţia pieţei auto. Totuşi, guvernanţii nu se grăbesc, pentru că se apropie alegerile, iar această taxă ar afecta cel mai mult mediul rural, principalul bazin electoral vizat. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-01

TAGURI: ITP, anual, taxa, auto, poluare, ParlamentComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

PUIU
07 Sep 2011

Stati linistiti! Pana sa faca asta Ministerul Mediului, se schimba guvernul, constitutia si imnul de stat al tarii de trei ori:)))

Adauga un comentariu

Random image