2017-01-22 05:48

ECONOMIE


Japca băncilor la „Prima Casă”

 |  21:00
Japca băncilor la „Prima Casă”

Chiar dacă statul, prin OUG 33/2011, a obligat băncile să reducă la jumătate comisionul de gestiune pentru toate etapele Programului „Prima Casă”, multe din instituţiile financiare înscrise în program ignoră acest lucru, taxându-i la sânge pe clienţi.

Aproape toate băncile care s-au înscris în program continuă să încaseze integral comisionul de la clienţii primelor trei etape ale Programului „Prima Casă”, deşi legea stipulează că banca ar trebui să suporte jumătate din valoarea acestuia. Există şi câteva excepţii, la „Prima Casă 4”, unde foarte puţine bănci acceptă prevederile OUG 33.

Împrumuţi 57.000 de euro şi dai înapoi 133.700 de euro

O persoană interesată să-şi achiziţioneze o locuinţă prin „Prima Casă”, care vizitează băncile incluse în program pentru a se informa, va obţine cu destulă greutate date precise cu privire la costurile totale ale unui astfel de credit. De pildă, pentru un  împrumut de 57.000 de euro, cu o perioadă de rambursare de 30 de ani, respectiv 360 de luni, Banca Transilvania percepe o rată de aproximativ 370 de euro, la care se adaugă un comision anual de gestiune către Fondul de Garantare, de aproximativ 280 de euro. Acest comision ar trebui, teoretic, să fie înjumătăţit, însă   Banca Transilvania nu aplică această reducere prevăzută de lege. Mai mult, valoarea comisionului nu este actualizată în sistemul de calculare a scadenţarului pentru „Prima Casă 4“ la această bancă. Pentru creditul menţionat, la finalul celor 30 de ani de rambursare, clientul va ajunge să achite în total 133.700 de euro.

Deloc întâmplător, multe bănci din Programul “Prima Casă” “omit” să-şi informeze clienţii de existenţa acestui comision de gestiune sau de faptul că acesta a fost înjumătăţit. Este şi cazul Bancpost, unde, pe scadenţarul oferit clientului, comisionul de gestiune este împărţit pe luni sub denumirea de “comision lunar”, chiar dacă acesta trebuie plătit anual. În momentul în care reporterii “Puterea” au întrebat ofiţerul de credite de comisionul către Fondul de Garantare, aceştia au precizat că este vorba de “un comision micuţ, pe care îl plătiţi doar o dată pe an”. Cât de “micuţ” e comisionul, totuşi? Deloc neglijabil, având în vedere că o dată pe an, pe lângă rata lunară de 340 de euro, clientul Bancpost va mai scoate din buzunar încă 230 de euro, în loc de 115 euro cât ar fi fost normal.

Situaţia nu este totuşi atât de neagră la toate instituţiile de credit. Două bănci respectă în totalitate legea şi, pe lângă faptul că informează potenţialii clienţi cu privire la comisionul de gestiune, aplică şi înjumătăţirea acestuia, conform legii, la toate etapele Programului “Prima Casă”. Astfel, atât Millenium Bank, cât şi Raiffeisen Bank practică comisione de gestiune de 140 respectiv 143 de euro pe an la creditul menţionat, conform legii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-27

TAGURI: japca, banci, prima casaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image