2017-01-22 14:16

ECONOMIE


Jeffrey Franks: Trecerea României la euro poate fi amânată

 |  13:49
Jeffrey Franks: Trecerea României la euro poate fi amânată

Adoptarea de către România a monedei europene în 2015 este o ţintă foarte ambiţioasă, ce poate fi amânată, dacă economia nu va fi reformată eficient, având în vedere situaţiile actuale cu care se confruntă ţările care au aderat la euro fără a avea o economie solidă, a declarat, duminică, într-o dezbatere televizată la ProTv, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks.

”Aderarea României la euro în 2015 este posibilă, dar este o ţintă foarte ambiţioasă. Nu trebuie să o facă înainte de a fi pregătită. Vedem acum ce probleme întâmpină ţările care nu au fost pregătite şi au aderat. România trebuie să aibă o economie flexibilă, reformată eficient, înainte de a trece la moneda europeană. Totuşi, menţinerea acestei ţinte este bună pentru păstrarea presiunii asupra aplicării reformelor necesare. Dacă acestea nu vor fi gata, aderarea poate fi amânată. Vom vedea”, a spus Jeffrey Franks.

Şeful delegaţiei FMI în România a adăugat că România trebuie, totuşi, să îşi respecte angajamentele faţă de Uniunea Europeană în privinţa aderării la moneda europeană. ”Este un angajament luat faţă de UE. Dacă s-a angajat, acum trebuie să se pegătească. Nu trebuie să o facă înainte de a fi pregătită, însă. Vedem acum ce întâmpină ţările care nu au fost pregătite. Este necesară o economie flexibilă, reformată eficient înainte de a trece” la euro, a subliniat oficialul FMI.

Pensiile şi salariile ar putea creşte cu 3-4% în a doua parte a anului 2012

“Nu am luat în considerare scăderi de pensii şi salarii în 2012. Strategia Guvernului este de a le menţine neschimbate, în prima parte a anului, pentru a vedea dacă este posibilă o majorare în partea a doua a anului. Vom aştepta şi vom vedea dacă se pot face creşteri sau nu. Vorbim de o creştere modestă, în linie cu inflaţia. Nu intră în discuţie o creştere importantă. Poate fi de 3 - 4%. Nu am discutat exact când”, a spus Franks.

De asemenea, acesta a adăugat că o creştere economică de 1% în România nu va fi suficientă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, iar o creştere mai accentuată va fi consemnată după trecerea crizei de la nivel european. ”Anul viitor nu va fi aşa cum am anticipat, pentru că România va resimţi problemele cu care se confruntă economia europeană. De la o creştere de 3,5% am coborât la una de 2%. Sunt riscuri, dacă se vor transfera efectele negative de la nivel european. Pentru 2012 avem o creştere modestă dar pozitivă. Facem scenarii pozitive şi negative. Sunt situaţii în Europa care ar putea provoca o creştere mai mică, mai ales dacă este o dublă recesiune. Asta ar scădea perspectivele României. 1% creştere nu este suficient pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Creşterea va veni după trecerea crizei de la nivel european”, a afirmat Jeffrey Franks.

Dobânzile vor scădea odată cu riscurile

“România a învăţat mult din criza pe care a parcurs-o. Sistemul bancar românesc poate fi considerat un model în perioada crizei, pentru că în Româna nu există problemele sistemelor bancare din Europa. Cât priveşte ratele dobânzilor, acestea vor scădea când România nu va mai prezenta un risc ridicat. Sunt încă riscuri mari”, a afirmat Jeffrey Franks.

Oficialul FMI a remarcat că expunerea băncilor străine pe România este o provocare, însă a adăugat că există mecanismele necesare pentru prevenirea unor situaţii similare celor din alte state europene afectate de criză.

”Banii veniţi în România reprezintă o mare provocare. Având în vedere problemele existente în sectorul financiar european, din ţările în care sunt situate băncile mamă, există un stres care poate interveni în aprovizionarea cu bani. FMI a colaborat cu instituţiile bancare europene pentru găsirea unor mecanisme care să ajute ca situaţia ţărilor precum Grecia să nu se reflecte sever în economia României. Va fi important ca cetăţenii să îşi plaseze banii în depozite la bancă. Oamenii trebuie să aibă încredere în sectorul bancar”, a spus Franks.  Acesta a precizat că România se poate împrumuta de pe pieţe externe pentru a finanţa deficitul fiscal.

”Deficitul fiscal poate fi finanţat printr-un mixt de resurse. Ministerul Finanţelor are o strategie prin care se poate împrumuta de două ori pe an de pe pieţe internaţionale. Există cerere. România nu mai este la fel de riscantă ca acum doi ani”, a declarat Franks.

Şeful delegaţiei FMI a precizat că rata de schimb valutar din România se menţine competitivă. ”Sistemul românesc pentru rata de schimb este free float, iar BNR intervine uneori. Acest sistem a mers bine până acum, nu este nevoie de modificare. Cursul de schimb este stabilit de piaţă. Noi ne uităm la competitivitatea ratei de schimb. Nu este exagerată din acest punct de vedere”, a afirmat Franks. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-10-21

TAGURI: Jeffrey Franks, euro, amanataComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image