2017-01-19 23:36

ECONOMIE


JP Morgan: Economia României va ieşi din hibernare în acest an

 |  19:25
JP Morgan: Economia României va ieşi din hibernare în acest an

Economia României va ieşi din hibernare înacest an, susţinută de exporturi, succesul reformelor şi sprijinul FMI şi alUniunii Europene, potrivit unei analize a JP Morgan, care anticipează un avansal PIB de 2%. Pentru 2012, JP Morgan prognozează o creştere economică de 4%. Bancaamericană notează că "tendinţa seculară" a economiei de a recuperadecalajul faţă de ţările dezvoltare a rămas intactă, chiar dacă performanţelerecente au dezamăgit, iar atractivitatea pentru investiţii a scăzut. Industriaorientată către exporturi a profitat de redresarea economiei mondiale. Româniaa înregistrat progrese în reformele structurale şi a adoptat mai multe măsuridure sub supravegherea creditorilor internaţionali.

Redresarea economiei va susţine efortul deconsolidare a bugetului şi va reaprinde interesul investitorilor, creând ospirală virtuală, potrivit JP Morgan.

Din punct de vedere istoric, cliclul deafaceri al ţării a fost determinat de creşterea sau scăderea intrărilor decapital, de la o perioadă problematică şi slăbiciune de la începutul anilor2000 la creştere puternică şi supraîncălzire, urmată de prăbuşirea din2008-2009 şi stagnarea din 2010.

În prezent, există condiţiile pentru o nouăevoluţie ascendentă, se arată în analiză.

JP Morgan consideră că exporturile vorreprezenta în acest an 29% din PIB, iar importurile 34% din PIB, în creştere cuun punct procentual în ambele cazuri, faţă de 2009.

Banca anticipează că industria prelucrătoareorientată către exporturi va avea perspective favorabile pe termen lung, încondiţiile unui nivel scăzut al salariilor şi al fiscalităţii. Exporturile nupot susţine întreaga economie, dar pot sprijini cererea internă prin creştereaveniturilor angajaţilor.

În cazul investiţiilor străine directe, JPMorgan anticipează creşterea ponderei acestora în PIB de la 2,9% din PIB anultrecut la 4% din PIB în acest an şi 2012.

Deficitul de cont curent va fi de 5% din PIBîn acest an şi 6% din PIB în cel vitor, în creştere de la 4,3% în 2010.

PIB-ul nominal va creşte de la 121 miliardede euro anul trecut la 136 miliarde euro în acest an şi 155 miliarde euro în2012, potrivit estimărilor băncii.

JP Morgan anticipează pentru acest an undeficit bugetar de sub 5% din PIB şi mai mic de 4% în 2012, în timp ce datoriapublică se va stabiliza la sub 35% din PIB.

Riscul inflaţionist va fi limitat în acestan, din cauza cererii interne reduse şi a stabilităţii monedei.

Banca se aşteaptă la încetinirea inflaţiei îna doua jumătate a anului de la 7% în ianuarie la 4%-5%, ca urmare a atenuăriiimpactului majorării TVA în 2010.

Inflaţia ar putea fi alimentată însă decreşterea peste aşteptări a preţurilor alimentelor la nivel mondial, sau de oproducţie agricolă proastă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri