2019-03-24 00:58


JPMorgan: Retragerea băncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentru sectorul bancar

 |  18:58
JPMorgan: Retragerea băncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentru sectorul bancar

Potenţiala retragere abăncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentrusectorulbancarlocal, deoarece autorităţile dispun de resurselenecesare pentru a prelua aceste subsidiare şi a le vindemai târziu altorgrupuri financiare, iar BNR poate absorbi şocurile, potrivit JPMorgan.

"Nu considerăm că o posibilă ieşire a băncilor greceşti dinRomânia ar fi o problemă majoră pentru sectorul bancar al ţării,ţinândcontde faptul că finanţarea de la băncile-mamă din Grecia seridică la numai 3,5% din PIB (...) Autorităţile au resursele necesare să preiasubsidiarele şi să le vândă mai târziu către alte grupuri financiare străine(...) Rezervele băncii centrale, de aproape 30% din PIB, sunt suficiente pentrua acoperi orice posibilă retragere de fonduri", se arată într-un raporttransmis ieri de JPMorgan Chase Bank, Londra, citat de Mediafax. Analiştiinotează că Banca Naţională a României poate gestiona riscurile legate debăncile greceşti, iar subsidiarele respective nu au expunere proprie pe datoriade stat a Greciei şi, în plus, sunt bine capitalizate.

Problemeledin Grecia au lovit într-adevăr leul în ultima perioadă, însă moneda a fostafectată şi de creşterea aversiunii investitorilor faţă de risc la nivelglobal, notează JPMorgan. Banca anticipează că leul va reveni în viitorulapropiat la cursul de 4,1 lei/euro atins înainte de actuala perioadă dedepreciere. Moneda naţională a avut cele mai slabe performanţe din regiune, dara scăzut exagerat de mult, consideră analiştii instituţiei financiare. Înprivinţa perspectivelor economice,JPMorgan estimează că PIB-ul Românieiva creşte cu 2% în acest an şi cu 4% în 2011, cel mai mare risc pentru economiaromânească fiind încetinirea recentă a activităţii economice globale.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...