2017-01-17 19:23

ECONOMIE


Jumătate din gazele utilizate de firme, importate de la 1 ianurie

 |  14:57
Jumătate din gazele utilizate de firme, importate de la 1 ianurie

Fabricile româneşti sunt nevoite să importe 49% din gazele necesare pentru consum, din prima zi a anului 2012. În schimb, populaţia şi producătorii de energie termică pentru populaţie nu vor avea în coşul de consum decât 8% gaze de import restul fiind de producţie locală.

Din prima zi a lui 2012 fabricile  trebuie să-şi procure jumătate din necesarul de gaze din import la un preţ de trei ori mai mare decât cel de producţie locală, potrivit structurii de amestec avizată de Agenţia de Reglementare în Energie. Companiile nu au mai fost vreodată puse în situaţia să importe jumătate din necesar. Un astfel de amestec le pune în faţa faptului de a plăti pe gaze de aproape două ori mai mult decât populaţia, notează money.ro.

Din această cauză, grupul InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din ţarăcu cele şase combinate chimice pe care le deţine, a decis să-şi suspende activitatea începând cu 1 ianuarie. Patronul, Ioan Niculae, a spus recent  că nu mai poate funcţiona la acest preţ al gazului. „Producţia de îngrăşăminte a fost deja distrusă. Ne-au distrus cu gazul. Din iulie şi până în prezent, ANRE a mărit preţul gazului cu 40% de la 240 de dolari la 340 de dolari. Mai am deschise două combinate acum, pentru nişte comenzi restante, iar de la 31 decembrie le închid pe toate pe termen nedeterminat. Asta e”, a precizat Niculae. Preţul gazului pentru fabrici din ianuarie poate fi calculat ca o medie simplă între preţul gazului intern şi cel de la Gazprom. Având în vedere că  preţul pe reglementat al Romgaz şi Petrom este de 160-170 de dolari pe mia de metri cubi iar preţul Gazprom este de 540 de dolari, se poate calcula un preţ mediu pentru companii de circa 350 de dolari. Preţul pentru populaţie nu depăşeşte 200 de dolari mia de metri cubi.

ANRE a hotărât, la jumătatea acestui an, crearea a două coşuri de gaze, unul pentru populaţie şi altul pentru fabrici. În cel pentru populaţie au fost băgate, cu preponderenţă, gaze din producţia internă în timp ce firmele au fost obligate să importe aproape jumătate din necesar de la ruşi. Astfel,  gazul pentru fabrici s-a scumpit în trei etape, începând cu iulie: 10%, 8% şi 5% în timp ce preţul pentru populaţie a rămas acelaşi şi nu se va schimba până la 1 aprilie 2012. Autorităţile au explicat decizia de a lăsa pe fabrici povara scumpirii gazului de import prin necesitatea de a proteja populaţia de o mărire abruptă a facturii la gaze şi căldură pe perioada sezonului rece.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-09

TAGURI: pret gaze 1 ianuarie, pret gaze companii, gaze rusesti firmeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image