2017-01-21 10:29

ECONOMIE


Karoly Borbely: „Trebuie ruptă pisica şi separat politicul de companiile de stat“. Guvernanţii încă ezită să numească manageri privaţi la societăţile naţionale

 |  18:10
Karoly Borbely: „Trebuie ruptă pisica şi separat politicul de companiile de stat“. Guvernanţii încă ezită să numească manageri privaţi la societăţile naţionale
Strategiaenergetică a României pentru perioada 2011- 2035 ar putea intra într-o primălectură în şedinţă de Guvern peste o lună, a declarat, ieri, la o conferinţă organizatăde Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediuluide Afaceri, Karoly Borbely. Acesta a precizat că România nu are momentan uninvestitor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Pe de altăparte, secretarul de stat a menţionat că Guvernul nurenunţă la ideea creării celor două mari companii naţionale, Electra şiHidroenergetica. Nu în ultimul rând, oficialul a declarat că “trebuie ruptăpisica şi separat politicul de companiile de stat”.

Influenţa politicului în conducereacompaniilor de stat trebuie eliminată printr-o decizie politică, aafirmat Karoly Borbely. El s-a referit,astfel, la propunerea de selectare de manageri privaţi la o serie de societăţi. "Există discuţii foarte serioase la nivelulGuvernului pe tema managementului privat. Trebuie ruptă pisica într-o zi şiseparat politicul de companiile de stat. (...) Este o decizie politică", aafirmat oficialul. El a adăugat că aceste portofolii vor putea fi ocupate atâtde manageri străini, cât şi români, iar selectarea acestora va fi făcută pebaza legislaţiei, iar, dacă "se poate", aceştia să fie dintre cei maibuni. Borbely nu a prezentat o listă cu societăţile de stat la careautorităţile intenţionează să numească management privat, adăugând că "înscurt timp" Ministerul Economiei va transmite Executivului o listă"într-o primă lectură". El a adăugat că unul dintre motivele pentrucare Guvernul a luat decizia numirii de management privat la societăţile destat a fost necesarul mare de investiţii în sectorul energetic.

"Aproximativ70% dintre investitorii străini care vin aici sunt interesaţi de sectorulenergetic, unele vor să cumpere companii româneşti. Avem nevoie de sume foartemari pe termen scurt şi mediu, iar acesta este unul dintre motivele pentru careGuvernul a luat decizia de a demara procedurile de selectare a managementuluiprivat", a spus Borbely.

Strategia energetică intră în analizaGuvernului peste o lună

”Strategiaenergetică 2011-2035 este în continuare în dezbatere publică. O vom mai lăsa îndezbatere o săptămână sau două şi ar putea fi aprobată apoi de Guvern. Într-olună putem să luăm în calcul că strategia va intra într-o primă citire înşedinţa de Guvern”, a afirmat secretarul de stat.Karoly Borbely a adăugatcă o prioritate a autorităţilor este atragerea fondurilor private în energie,subliniind că finanţarea proiectelor continuă să fie o problemă.”Româniaare multe discuţii cu investitori pentru atragerea fondurilor private dinenergie. Finanţarea este însă o problemă, deşi băncile spun că au bani şiaşteaptă proiecte. Cu toate acestea, este greu să obţii finanţare”, a precizatBorbely.

România a rămas fărăinvestitori pentru reactoarele 3 şi 4

KarolyBorbely a arătat că discuţiile privind atragerea de noi investitori pentrucontinuarea investiţiei de patru miliarde de euro de la Cernavodă au fost"destul de interesante" în ultimele luni, după ce patru grupurienergetice europene au renunţat la proiect.

Nuclearelectrica,operatorul centralei de la Cernavodă, caută noi acţionari pentru aceastăinvestiţie, după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola(Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în2008, s-au retras din proiect. Secretarul de stat a adăugat că în prezent nuexistă un investitor foarte "clar definitivat" pentru realizareainvestiţiei. "Deocamdată, decizia este de a continua discuţiile pentruatragerea investitorilor în acest proiect", a afirmat Borbely. Valoareainvestiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la patru miliarde de euro în 2008,va fi reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentruanul 2019. Proiectul este derulat de compania EnergoNuclear, controlată înproporţie de 85,6% de Nuclearelectrica. În acţionariat mai figureazăArcelorMittal România şi grupul italian Enel. Unităţile nucleare 3 şi 4 voravea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţiea centralei de la Cernavodă.

MinisterulEconomiei a anunţat săptămâna trecută că un consorţiu format din companiileKEPCO International Nuclear şi Global Em Power Sistem Nuclear şi-au manifestatinteresul pentru construcţia celor două reactoare.

Guvernul încă viseazăla înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica

"Câttimp există celemaimici şanse de creare a Electrica şiHidroenergetica, nu renunţăm la idee.Dar, în acest moment, cele mai marişanse le are planul B, cel de formare a unor complexuri energetice mai mici,compuse din producători de energie şi cărbune", a declarat Borbely.

Înlunile martie şiaprilie,Curtea de Apel Bucureşti a respinsirevocabil planul de creare a Electra şi Hidroenergetica.

Înaceastă situaţie, şi în urma discuţiilor cu FMI, Ministerul Economiei a anunţatcă ia în calcul o soluţie alternativă, respectiv formarea unui complexenergetic din cele trei complexuri energetice din Oltenia şi SocietateaNaţională a Lignitului (SNLO) şi a altui complex compus din Compania Naţionalăa Huilei (CNH) şi cele două termocentrale cărora le livrează cărbune,respectivDevaşi Paroşeni.

Proiectulînfiinţării Electra şi Hidroenergetica a fost blocat în instanţele de judecatădin cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care deţine acţiuni lacele mai multe dintre societăţile care ar urma să fie incluse în acest plan dereorganizare, de sindicate şi firme private, care contestau oportunitateapropunerii.

Electraar urma să încorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şiCraiova, o parte a Hidroelectrica şi SNLO. În cealaltă companie energeticănaţională, Hidroenergetica, urmează să fie incluse termocentraleleElectrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a CNH şi restulactivelor hidroenergetice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image