2017-01-20 10:00

ECONOMIE


La Bechtel au rămas 268 de muncitori din 3.400. Drumarii dau în judecată CNADNR pentru încălcarea contractului colectiv de muncă

 |  16:54
La Bechtel au rămas 268 de muncitori din 3.400. Drumarii dau în judecată CNADNR pentru încălcarea contractului colectiv de muncă
În timp ce directorii Companieide Autostrăzi continuă să încaseze venituri „nesimţite”, de aproximativ 100 milioane de lei vechipe lună, peste 300 de drumari au primit preavize de concediere. Conducerea CNADNRrefuză aplicarea contractului colectiv de muncă de la data de 1 mai, pe motiv că peste 250 de drumari au chemat Compania de Autostrăzi în instanţă.

Peste 400 de drumari au pichetat ieri sediul CompanieiNaţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), nemulţumiţi de nerespectarea contractului colectiv de muncă şi deneîncheierea contractelor individuale de muncă. Preşedintele SindicatuluiNaţional Profesional al Drumarilor din România (SNPDR), Maria Mare, ne-adeclarat că majoritatea din cei 300 de drumari, care au primit preavize deconcediere, au acţionat în justiţie Compania Naţională de Autostrăzi. “ Noi am cerut aplicarea contractului colectiv de muncă încheiatla data de 28 aprilie, cu aplicabilitate de la 1 mai, care prevede adăugareasporurilor în venitul lunar al salariaţilor, adică o majorare cu 12,5%, la carese adaugă o sumă fixă de 105 lei. Am depus cerere de chemare în judecată pentruaceste proceduri de concediere din cadrul Companiei de Autostrăzi. Din cei 300de drumari care au primit preavize, un număr deaproximativ 50 au acceptat anumite plăţi compensatorii. Compania de Autostrăzi apus în aplicare noul contract colectiv de muncă cu data de 1 iunie, fără săprindă elemente al căror cuantum s-a modificat prin CCM învigoare, şi anume spor de condiţii grele şi periculoase de muncă”, ne-a explicat Maria Mare. Liderul de sindicat amai spus că veniturile drumarilor nu au mai crescut din 2008. “Am fost în audienţă la ministrul transporturilor, Anca Boagiu,care a ascultat doleanţele drumarilor, dar nu ne-a promis ceva. ConducereaCompaniei de Autostrăzi a refuzat să ne mai primească. Salariaţii din regionalecâştigă aceiaşi bani anual, sporurile fiind însă adăugate în venitul lunar şinu trimestrial, ca până acum. Conducerea companiei nu a aplicat aceastămajorare de aproximativ 150 de lei, în medie, pentru lunile mai-iunie, pe motivcă sindicatele au chemat în instanţă compania pentru anularea concedierilorcolective”, a mai declarat Maria Mare.

600 de drumari vor fi disponibilizaţi

Liderul Sindicatului Naţional Profesional al Drumarilorne-a explicat că din cei 6.200 de angajaţi ai companiei, 600 urmează să fiedisponibilizaţi. “Compania Naţională de Autostrăzi dă afară oameni fără motiv.Strângem semnături pentru un nou proces în instanţă cu cei de la CNADNR. Suntemşantajaţi pentru a renunţa la acţiunea în instanţă, înainte ca aceste majorăriconvenite în urma negocierilor între cele două părţi să fie acordate”, ne-a maispus liderul de sindicat din CNADNR.

La autostrada Bechtel se vor mai face concedieri

Dacă în 2009, cu ocazia tăierii panglicii tronsonuluielectoral de autostradă Turda-Gilău, la compania Bechtel erau angajaţi aproximativ3.400 de muncitori, în prezent americanii mai au contract cu doar 268 desalariaţi. Preşedintele SindicatuluiTransilvania al Angajaţilor Bechtel, Mihai Lup, ne-a anunţat că Bechtel ar maiputea disponibiliza muncitori. “Dacă nu mai esteactivitate pe şantiere, sunt şanse să mai existe restructurări. În prezent, laBechtel lucrează 268 de români, dintre care aproximativ 60 sunt în concediu deîngrijre a copilului. În 2010 au fost aproximativ 1.200-1.400 de muncitoriromâni, iar în 2009, peste 3.400 de salariaţi români au fost pe cele douăşantiere”, a precizat Mihai Lup. Acesta aadăugat că instanţa a dat câştig de cauza americanilor de la Bechtel înprocesul cu muncitorii români. “Noi am cerut respectareaprocedurilor Codului muncii şi mai multe salarii compenstorii. Este zero activitate pe autostradaTransilvania”, a subliniat liderul de sindicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image