2017-01-19 10:53

ECONOMIE


La loc comanda! Garda Financiară şi Vama nu se mai comasează cu Fiscul

 |  19:27
La loc comanda! Garda Financiară şi Vama nu se mai comasează cu Fiscul

Garda Financiară şiAutoritatea Naţională a Vămilor nu vor mai fi comasate cu Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală (ANAF), care va firestructurată prin desfiinţarea unor direcţii regionale şi disponibilizări depersonal, au declarat surse oficiale.

Laînceputul lunii martie,un proiect de hotărâre de Guvern arăta că Fisculva fi reorganizat prin preluarea atribuţiilor Autorităţii Vămilor şi GărziiFinanciareşi va funcţiona ca organ de specialitate al administraţieipublice centrale. În urma restructurării, numărul total de posturi trebuia săscadă cu aproape 5.000, la 29.100.

"Proiectulde reorganizare a ANAF, aflat în procedură de avizare, nu mai cuprindedesfiinţarea Gărzii Financiare şi a Vămii.Aceste două instituţii vorrămâne în formula actuală.Guvernul a renunţat la idee, cel mai probabilpentru că propunerea nu avea susţinerea întregii coaliţii", au spussursele citate de Mediafax.

Latrei zile după publicarea proiectului de hotărâre, preşedinteleTraianBăsescu a spus că ar mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, pe care le-armenţine până la 31 decembrie (2011 - n.r.) pentru a da proba capacităţii lor dea avea o activitate eficientă.

"Nucred că atunci când o instituţie merge prost până la urmă o desfiinţezi.Trebuie să o faci să funcţioneze", a mai spus atunci preşedintele.

Deasemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely declara la începutul lunii martiecăUDMR are rezerve faţă de forma proiectului de hotărâre făcut public deMinisterul Finanţelorcare prevedea desfiinţarea Gărzii Financiare,condusă de Arpad Csaba Ladanyi.

Atâtministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cât şi preşedintele ANAF, SorinBlejnar, au vorbit în ultimul timp de restructurarea ANAF prin reducerea cupână la 30% a numărului de administraţii financiare, fără să mai amintească şide comasarea Gărzii şi ANV.

Încea mai recentă declaraţie pe acest subiect, Ialomiţianu preciza cărestructurarea ANAF va duce la disponibilizarea a 20% din personalul agenţiei,care totalizează în prezent aproximativ 34.000 de posturi.

Blejnar plănuiaconcedieri după comasare

Înurmă cu un an, preşedintele ANAF spunea că nu este nemulţumit de calitateaprofesională, chiar şi morală a unora dintre angajaţii Gărzii Financiare. "Avândîn vedere actualele constrângeri bugetare, precum şi nevoia de îmbunătăţire aadministraţiei fiscale prin eliminarea paralelismelor şi suprapunerilor,intenţionez ca în scurt timp să declanşez un amplu program de reformă, care vaavea ca obiectiv simplificarea structurilor organizatorice din cadruldirecţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, ANV şi Garda Financiară,pentru reducerea costurilor administrative", declara preşedintele ANAF,Sorin Blejnar.

Ela afirmat, la acea vreme, că programul va viza în principal reorganizarea şicentralizarea actului de inspecţie fiscală, prin unificarea competenţelor decontrol cu privire la toate categoriile de venituri dintaxeşiimpozite. Astfel, în urma reorganizării, structurile Gărzii Financiare şi ANV urmausă fie comasate, iar numărul administraţiilor financiare din cadrul fiecăruijudeţ să fie reduse. "Vor fi şi concedieri, pentru că sunt nemulţumit decalitatea profesională, chiar şi morală a unora dintre angajaţii noştri", maispuneaBlejnar.

Dealtfel, în luna februarie a acestui an, Sorin Blejnar afirma chiar că suntangajaţi ai Gărzii Financiare care nu cunosc legea, ceea ce explică unele rezultatemai slabe.

GardaFinanciară este condusă de la începutul anului trecut de Arpad Ladanyi (UDMR),care a fost numit prin decizie a premierului Emil Boc. Atât Garda Financiară,cât şi Autoritatea Naţională a Vămilor se află în subordinea ANAF.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image