2017-01-23 08:40


Lagarde va prelua conducerea FMI cu ajutorul SUA şi al Japoniei

 |  18:25
Ministrul francez de finanţe,Christine Lagarde, va deveni probabil următorul şef al Fondului MonetarInternaţional (FMI), cu susţinerea Statelor Unite şi Japoniei, potrivitcotidianului nipon Nikkei, care citează surse din sectorul financiar de laWashington.

SUA,celmaiimportant acţionar al FMI, şi Japonia, pe poziţia a doua înfuncţie de procentajul de vot, ar urma să-şi anunţe oficial susţinerea pentruLagarde începând cu 10 iunie,când se încheie oficial procesul denominalizare, notează publicaţia niponă, preluată de Reuters.

Oficialijaponezi nu au fost disponibili pentru comentarii. Ministrul de finanţe,Yoshihiko Noda, a afirmat doar că unnoudirector general al FMI artrebui ales printr-un proces deschis, transparent şi bazate pe merite.

Statelecu economii emergente susţin că importanţa totmaimare pe care o auîn economia globală ar trebui să le ofere o şansă pentru conducerea Fondului,care revine, în mod tradiţional, unui european.

Guvernatorulbăncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, a fost, de asemenea, nominalizatpentru a-i succede lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat la18maidin funcţia de director general al FMI. Carstens nu dispuneînsă de suficient sprijin.

Instituţiainternaţională are termen până la 30 iunie pentru a alege un nou directorgeneral.Boardul FMI a afirmat că ar fi de preferat ca statele membre săaccepte prin consens un candidat, însă se poate ajunge şi la vot.

SUAşi Europa deţin, împreună, 48% din voturi la FMI, iar Japonia are peste 6%.Presupunând că toate statele europene vor susţine candidatura lui Lagarde,ministrul francez va depăşi 51% şi va obţine postul, notează Nikkei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image