2017-01-24 15:20


Lăzăroiu: Peste 730.000 de noi contracte, înregistrate din mai

 |  19:23
Lăzăroiu:  Peste 730.000 de noi contracte, înregistrate din mai
Peste 730.000 de noicontracte de muncă au fost înregistrate de la începutul lunii mai, când aintrat în vigoare noul Cod al muncii, şi până în prezent, iar 128.000 dintreacestea au încetat în aceeaşi perioadă, a anunţat, ieri, ministrul muncii,Sebastian Lăzăroiu.

"Noiştiam de la început că, imediat după intrarea în vigoare a noului Cod,angajatorii vor încerca să scoată la suprafaţă munca la negru, dar evident căne aşteptam ca, tot după 1 mai, anumite contracte să fie închise",amai spusLăzăroiu.

Potrivitdemnitarului, ultimul control efectuat recent de Inspecţia Muncii a vizatcontractele încheiate până la 8 iulie. "Dintre cele 627.579 de contracteînregistrate până la acea dată, 15% dintre acestea, adică 94.000, au fostînchise.Pentru a vedea motivele pentru care acestea au fost închise, amluat un eşantion reprezentativ, de aproximativ 27.000 dintre acestea. Amconstat că principala cauză pentru care30% dintre contracte au fostînchise se refereala trecerea de la contractul de muncă la registrulzilierilor", aexplicat Sebastian Lăzăroiu. Acesta aprecizatcăLegea zilierilor prevede două condiţii necesare pentru ca o persoană să fieîncadrată cazilier, şi anume ca aceasta să fie necalificată şi săprestezemuncă ocazională cel mult 90 de zile.

Acelaşicontrol efectuat de Inspecţia Muncii arelevat că un alt motiv pentru careo parte dintre contracte au încetateste legat deagenţii de muncătemporari, care recrutează personal de pe piaţa forţei de muncă şi îlînchiriază.

Deasemenea,s-a descoperit căo cotă de1% dintre angajaţii cărora le-a fost întrerupt contractul continuă să lucreze"la negru"pentru acelaşi angajator. "Am găsit, depildă,o firmă de construcţii care avea 150 de angajaţi în situaţiaasta", aconchis Lăzăroiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image