2018-12-16 10:18


Lazea: „Calitatea investitorilor străini lasă mult de dorit”

 |  19:40
Lazea: „Calitatea investitorilor străini lasă mult de dorit”

Calitateainvestitorilor străini care au venit până în prezent în România lasă mult dedorit, aceştia fiind orientaţi mai mult spre speculaţii, situaţie favorizată şide condiţiile macroeconomice existente pe plan local, consideră Valentin Lazea,economistul-şef al BNR.

"Calitatea investitorilor străini careau venit până acum în România lasă mult de dorit. Este şi vina noastră că auvenit un anumit tip de investitori, mai mult speculativi, mai puţin orientaţicătre exporturi. Provocarea este cum să atragi investitori de calitatea de careai nevoie", a spus ieri Lazea, la un eveniment organizat de ConsiliulInvestitorilor Străini şi ASE Bucureşti. El a dat ca exemplu sectoarele privatedin Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, care înainte de izbucnirea crizeieconomice au avut surplus de cont curent, indiferent de măsurile adoptate deguvernele din aceste state.

"Atunci când criza a venit, sectorulprivat (din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - n.r.) era într-o poziţie desurplus, pe care şi l-a conservat. România avea la ora când a lovit criza undeficit de 7% din PIB. Asta este diferenţa de la care am pornit. Ştiu că nusună bine pentru investitorii străini, dar noi trebuie să conştientizăm lucrulacesta", a spus Lazea. El consideră că România trebuie să se concentrezeîn 2011 şi în anii următori pe consolidarea unui nou model de creştereeconomică, bazat în mai mică măsură pe consum şi mai mult pe investiţiiproductive şi export net. Economistul-şef al BNR a arătat că România se aflăîntr-o cursă cu încă 191 de state pentru atragerea investiţiilor străine. "Româniadepinde în mod fundamental de economisirea externă, pentru că noi nu suntem înstare să generăm bani în economia asta şi nici nu avem puterea să economisim.Asta e ipoteza numărul unu. Nu am timp să o demonstrez, trebuie să o luaţi caatare", a adăugat Lazea.

El a dat mai multe motive pentru careinvestitorii străini au ocolit România în 2009 şi 2010, printre care deficitulcontului curent, acumularea datoriei externe, deficitul bugetar, datoriapublică şi rata inflaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...