2017-01-21 04:17

ECONOMIE


Lege pentru şefi privaţi

 |  21:00
Lege pentru şefi privaţi

Cu o lună înainte de expirarea termenului dat de FMI pentru desemnarea managerilor privaţi pentru unele companii de stat, Guvernul a găsit timp să aprobe şi actul normativ necesar. Executivul a fost mai larg în viziune şi vrea să aplice modelul tuturor companiilor de stat sau alte asemenea care au o cifră de afaceri însemnată. Rămâne de văzut cum va fi rezolvată problema suprapunerii contractului managerilor privaţi cu cel al directorilor pe post.

Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, o ordonanţă de urgenţă care creează condiţiile selecţiei managerilor privaţi în întreprinderile publice, a anunţat ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, la finalul şedinţei Executivului. Actul normativ se aplică companiilor naţionale, societăţilor naţionale, societăţilor comerciale cu capital majoritar sau integral de stat ori deţinut de unităţi administrativ-teritoriale, precum şi regiilor autonome înfiinţate de stat sau unităţi administrativ-teritoriale.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, într-o primă etapă, în aproximativ o lună de la intrarea în vigoare a actului normativ, întreprinderile publice care au o cifră de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 şi peste 1.000 de angajaţi, vor începe procedurile de selectare a primilor administratori şi manageri privaţi. Ministrul Predoiu a apreciat că întreaga procedură de selecţie va dura între trei şi cinci luni. “În urma procedurii, vom avea practic în toate companiile supuse aplicării ordonanţei management privat”, a explicat ministrul justiţiei.

Evaluarea costurilor

Ordonanţa de urgenţă prevede că “pe măsură ce expiră contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicată pentru selectarea noilor candidaţi”. Numai că ministrul justiţiei a completat cu posibilitatea rezilierii contractelor vechilor şefi, dar “după evaluarea evantualelor costuri suplimentare pe care le-ar presupune revocarea mandatelor în curs”.

De fapt, aici este marea problemă. Posturile de şefi la companiile de stat au fost împărţite după algoritm politic, iar directorii au contracte de mandat pe mai mulţi ani. Pe de altă parte, criteriile de performanţă impuse prin contractul de mandat sunt de asemenea manieră stabilite încât să nu trezească emoţii că nu pot fi îndeplinite. De aceea, este greu de crezut că vreun partid sau director vrea să renunţe la postul lui. Unii şefi s-au gândit să candideze pentru funcţiile private, caz în care situaţia s-ar rezolva de la sine. Dar vor fi şi situaţii în care nu vor dori să părăsească funcţia şi beneficiile ei.

“Adoptarea proiectului de către Guvern reprezintă implementarea obligaţiilor pe

care

România şi le-a asumat prin scrisoarea de intenţie cu FMI”, a declarat ministrul justiţiei. În scrisoare se prevede ca, până la sfârşitul anului 2011, cel târziu în ianuarie 2012, să aibă manageri privaţi Poşta Română, TAROM, CFRMarfă, Electrificare CFR, SNLO, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-05

TAGURI: manageri_privati, ordonanta, FMI, scrisoare, contract, mandatComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image