2017-01-17 09:08

ECONOMIE


Legea vânzării terenurilor agricole se modifică în pas de melc

 |  21:01
 Legea vânzării terenurilor agricole se modifică în pas de melc

Ministerul Agriculturii a mai modificat puţin proiectul de lege privind vânzarea terenurilor către străini, dar nu în punctele esenţiale. Regula de bază, maximum 100 ha de proprietar, rămâne neschimbată.

Dar nici acum nu se precizează ce se întâmplă cu cei care au mai mult şi cum pot intra în legalitate. Cert este că, până la începutul anului 2014, legea trebuie să fie adoptată ca să poată “proteja” fermierii români de “invazia” bogaţilor din Vest.

La începutul lui 2014, cetăţenii Uniunii Europene vor putea cumpăra terenuri în România, fapt ce ar influenţa negativ piaţa funciară din punctul de vedere al fermierilor români. De fapt, autorităţile se tem că străinii vin cu bani mulţi şi cresc preţurile la terenurile agricole, iar românii nu vor putea ţine pasul, pentru că sunt mai săraci. Ca să nu se întâmple aşa ceva, în ultimul moment se preconizează să se dea o lege prin care să se descurajeze specula cu terenuri agricole, mai ales că acestea sunt şi aducătoare de subvenţii comunitare.

Prima formă a proiectului de lege a stabilit ca toţi cetăţenii UE, inclusiv români, să deţină cel mult 100 ha pe persoană fizică; cine vrea mai mult, să facă firmă. Proiectul de act normativ a stat în dezbatere publică două săptămâni, noua formă neînregistrând vreo completare privind modul în care cetăţenii români, posesori de mai mult de 100 ha se pot conforma prevederilor legale şi în termen atât de scurt.

Preempţiuni la arendaşi cu vechime

Noua variantă a legii face ordine numai în ceea ce priveşte terenurile agricole extravilane care au stat la baza constituirii organizaţiilor de udători sau de desecare. Mai nou, aceste terenuri pot fi vândute de către proprietari fără acordul adunării generale a organizaţiei. În concluzie, nu se mai dă amendă în cazul vânzării terenurilor fără acest acord.

Există şi o modificare care să prevină abuzurile. Arendaşii au drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor agricole, dar numai dacă au contract valabil, încheiat cu cel puţin un an în urmă. Vechea variantă prevedea acest drept de preempţiune, dar fără limită de „vechime” a contractului de arendă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-09-17
Citeste si:
LIBERALIZARE DIN 2014. Statul va impune condiţii străinilor care vor dori să cumpere terenuri agricole
România va introduce anumite condiţii pentru străinii care vor să achiziţioneze terenuri agricole
Baconschi: Vânzarea de terenuri agricole în scop speculativ ar trebui îngrădită

TAGURI: Legea, vanzare, terenuri, agricole, arendasi, preemptiuneComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image