2019-01-16 05:59


Legea camerelor agricole se modifică

 |  21:00
Legea camerelor agricole se modifică

Proaspăta Lege a camerelor agricole este pe cale să fie modificată, pentru a putea răspunde cerinţelor beneficiarilor. Principalul punct vizat este modul de organizare şi funcţionare, astfel încât ingerinţele politice să fie eliminate. Prima variantă a fost atât de defectuos elaborată, încât preşedintele României a trimis-o Parlamentului pentru reexaminare. Legea camerelor agricole este considerată fiind actul normativ fundamental pentru organizarea agriculturii româneşti.

„La ora actuală se constată o dezorganizare accentuată a agriculturii, camerele agricole fiind soluţia pentru rezolvarea problemei”, a declarat Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor. Potrivit acestuia, există un proiect de lege iniţiat de actualul comisar european Dacian Cioloş, încă din 2008, ce corespunde cerinţelor agriculturii româneşti privind organizarea. “Camerele Agricole ar putea deveni funcţionale în toamna acestui an, dacă proiectul va primi undă verde în plenul Camerei Deputaţilor”, a adăugat Rădulescu.

“Marea schimbare prin această lege este că se creează camere agricole de către şi pentru agricultori”, a spus Adrian Rădulescu. Potrivit acestuia, modul de reprezentare va fi total depolitizat, din aceste camere agricole făcând parte toţi fermierii care primesc subvenţii. “Camerele vor avea structură piramidală, de la nivelul judeţelor, până la nivel central, iar în conducerea lor va fi prezent fiecare sector agricol”, a adăugat Rădulescu, care a precizat că toate funcţiile de conducere vor fi ocupate în urma unor alegeri. “În acest fel vom avea o conducere reprezentativă şi democratică”, a completat parlamentarul.

Bugetul UE ca reper

Camerele agricole sunt constituite ca instituţii de utilitate publică non-profit. Pentru iniţierea procesului de formare, prin bugetul Ministerului Agriculturii s-au alocat 10 milioane de lei, în 2012, iar pentru funcţionarea ulterioară, camerele se bazează în principal pe fonduri europene, la care se adaugă sumele încasate pe serviciile de consultanţă, pregătire profesională şi cercetare aplicată. “De aceea, propunem mandate de 7 ani pentru conducerea camerei, cât un buget al UE, dar care să se termine cu un an înainte, pentru ca viitoarea conducere să poată crea un program bazat pe următorul buget comunitar”, a spus Rădulescu.

Potrivit acestuia, în prima fază, Legea camerelor agricole va crea aproximativ 500 de locuri de muncă, pentru ca, ulterior să se ajungă la 12-14.000 de noi posturi în structurile camerelor agricole din întreaga ţară.

Legea camerelor agricole are o variantă oficială, foarte contestată chiar de către agricultori. Aceştia nu au agreat legea, pentru că o consideră cu puternice ingerinţe politice. Legea nr. 283 din decembrie 2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală prevede ca, din conducerea centrală să facă parte 21 de membri, dintre care numai 7 agriculori, restul fiind reprezentanţi ai ministerelor implicate sau ai Parlamenului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-07-26

TAGURI: Camere agricole, Dacina Ciolos, Lege camere agricole, Adrian Radulescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...