2017-01-21 23:42

ECONOMIE


Legumele trag în jos inflaţia. Avem deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani

 |  16:24
Legumele trag în jos inflaţia. Avem deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani

Preţurilede consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftiniriiproduselor alimentare, astfel că România a înregistrat deflaţie pentru primadată în ultimii doi ani, arată cifrele publicate ieri de Institutul Naţional deStatistică (INS). Ultima scădere a preţurilor de consum a avut loc în august 2009, cândprodusele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie. Serviciile s-auscumpit, însă, în această perioadă, din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb.

Pe fondul ieftinirii preţurilor din luna iunie,rataanuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară. Evoluţiapreţurilor din luna iunie a fost cu mult sub aşteptările analiştilor economici,careanticipau la o inflaţie lunară de 0,2% în medie. Potrivit datelor INS, înlunile de vară există o tendinţă de decelerare a inflaţiei, sau chiar de scăderea preţurilor, în condiţiile în care începe perioada de recoltare.

În iunie, preţurile produselor alimentare au scăzutcu 1,3%, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 2%, dar şi a reduceriipreţurilor la lapte şi produse lactate cu 0,24%. Ieftinirea produseloralimentare a fost compensată în mare parte de creşterea preţurilor pentruservicii cu 0,7%, în special la cele pentru transport aerian (+2%) şi telefonie(+2%). Preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% în iunie, în condiţiileîn care nu au existat fluctuaţii semnificative pe fiecare produs în parte.

Dinianuarie, preţurile de consum au urcat cu 2,75%

La sfârşitul lunii iunie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,declara că politica băncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politicămonetară va duce inflaţia către ţintă în perioada următoare, explicând că nueste necesar "un pumn de medicamente, pentru ca un doctor să fiebun". Consiliul de Administraţie al BNR a decis în 29 iunie să menţinărata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şinivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şivalută ale instituţiilor de credit. BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţiepentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioarăa intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognozapentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru ambii ani, BNR astabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Deficitulcomercial, în scădere

Deficitul comercial al României a scăzut cu 7,4% înprimelecinci luni din acest an, la 3,64 miliarde de euro. România aimportat în ianuarie-mai cu 23,2% mai mult decât în perioada similară din 2010,respectiv de 21,87 miliarde de euro, şi a exportat cu 32% mai mult, de 18,23miliarde euro. În perioada ianuarie-mai 2010, exporturile României către ţăriledin afara spaţiului comunitar au crescut cu 40,2% faţă de aceeaşi perioadă din2010, până la 5,12 miliarde euro, iar importurile din afara UE au sporit cu28,1%, până la 6,30 miliarde euro. România a livrat către celelalte 26 de statedin UE mărfuri în valoare de 13,11 miliarde euro în primelecinci luni, cu29,1% mai mult decât în ianuarie-mai 2010, şi a importat cu 21,4% mai mult, învaloare de 15,57 miliarde euro.

Blănculescu: „Categoric,acest trend nu va rezista”

Analistul financiar Ionel Blănculescus-a declarat sceptic în privinţa continuării trendului descrescător al inflaţiei.„Această scădere a inflaţiei este o chestie sezonieră, pe fondul unei recoltebune şi o scădere a preţului la legume şi fructe. Mai mult, a scăzut şi putereade cumpărare. Practic, a scăzut masa monetară prezentă pe piaţă şi, automat, ascăzut şi inflaţia. Dar, categoric, acest trend nu va dura”, ne-a declarat Blănculescu.Referitor la ţinta de inflaţie a BNR, acesta s-a declarat la fel de sceptic. „Dinnou, categoric nu. Nu cred că este posibilă atingerea ţintei stabilite de BancaNaţională”.

XTB: Cursulde schimb a scumpit serviciile

Scăderea preţurilor la produsele alimentare a tras înjos indicele preţurilor de consum, în timp ce serviciile s-au scumpit, parţialdin cauza deprecierii cursului de schimb euro-leu, potrivit unei analizerealizată de X-Trade Brokers.”Este prematur să vorbim de deflaţie, în condiţiile în care în termeni anualizaţiinflaţia a încetinit doar la 7,93%, de la 8,41%, ritmul atins în mai. Avem însăpremisele pentru un proces moderat de dezinflaţie, în condiţiile în careefectul de bază va fi unul favorabil în a doua jumătate a anului, o dată cu depăşireaimpactului majorării TVA”, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din Româniaa X-Trade Brokers.Potrivit acestuia, la nivel global, preţurilemateriilor prime agricole au înregistrat corecţii, iar petrolul a revenit pecreştere, câştigând de la minimele din iunie peste 15,8%. Instabilitatea unor ţăridin Orientul Mijlociu şi mai ales neîncrederea în dolarul american pot fi însăfactori de risc în ceea ce priveşte preţul petrolului în viitor.”La ultima şedinţă de politică monetară, BNR a menţinut rata dobânzii la 6,25%.Prudenţa Băncii Centrale este justificată. Între pericolele care pândesc România,slăbirea economiei (care ar necesita sprijin prin dobânzi mai scăzute) se alăturăriscului de revenire la un model de creştere nesănătos, bazat pe credit, care săstimuleze consumul neacoperit de producţia internă”, se arată în analiză. ”Expunereavalutară deja importantă a populaţiei a devenit tolerabilă în ultimii doi ani şijumătate în ceea ce priveşte euro, datorită cursului de schimb relativ stabil înbanda de variaţie 4,05 - 4,30. Nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţiacelor care au luat credite în franci elveţieni - deprecierea leului până laniveluri record în faţa francului a restrâns capacitatea acestora de a-şi plătiratele, deteriorând în acelaşi timp activele băncilor. Luând în calcul acestecondiţii, BNR are în vedere limitarea creditului de consum şi descurajarea împrumuturilorîn alte monede decât leul. În acelaşi timp, nivelul curent de 6,25% al ratei dedobândă are şanse să fie menţinut în perioada următoare, deşi inflaţia va depăşi,conform chiar previziunilor destul de optimiste ale BNR, ţinta de 3% plus 1%,atingând 5,1% la finalul anului”, a precizat Safta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image