2017-01-16 18:02

ECONOMIE


Leonard Orban: România nu îndeplineşte acum majoritatea criteriilor pentru aderarea la zona euro

 |  17:38
Leonard Orban: România nu îndeplineşte acum majoritatea criteriilor pentru aderarea la zona euro

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, ieri, că în acest momentRomânia nu se află în stadiul de a îndeplini majoritatea criteriilor necesarepentru aderarea la zona euro şi a apreciat că stabilirea anului 2015 caobiectiv privind euro a avut ca motivaţie continuarea reformării.

„În ceea ce priveşte România, în momentul de faţă esteclar că - dacă evaluăm îndeplinirea criteriilor - nu suntem în stadiul de a îndepliniîn marea parte a criteriile. Suntem destul de departe în anumite zone. Dincolode criteriile tehnice, cred că cel mai important este cel al convergenţei reale,şi aici lucrurile trebuie îmbunătăţite semnificativ. Este vorba despre continuareareformelor structurale - lucru esenţial dacă dorim nu numai aderarea la zonaeuro, dar inclusiv modernizarea profundă, aşezarea pe baze puternic competitivea economiei româneşti", a spus Leonard Orban, la o masă rotundă cu tema „Adoptareaeuro în 2015: beneficii şi vulnerabilităţi”, organizată de reprezentanţa CE laBucureşti.

Orban a precizat cădecizia de a stabili ca obiectivaderarea la zona euro în anul 2015 a avut la bază necesitatea continuăriireformelor.

„Desigur că au existat dezbateri asupra datei. De ce afost menţinută această dată? Nu era mai bine să ne asumăm o dată ulterioară?Sau dezbateri de genul că această dată este greu de atins. Au fost mai multepuncte de vedere. Cred că decizia care a fost luată a avut la bază obiectivulabsolut necesar al continuării reformelor în ceea ce priveşte realizareaacestei convergenţe reale cu zona euro, o continuare a reformării, amodernizării economiei româneşti, mai ales în condiţiile în care în anumitecontexte - inclusiv contexte electorale - există tentaţia de a amâna sau, purşi simplu, de a bloca aceste reforme”, a spus fostul comisar european.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image