2017-01-21 12:37

ECONOMIE


Leul, aproape de cea mai slabă cotaţie din istorie

 |  16:59
Leul, aproape de cea mai slabă cotaţie din istorie

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri că leul a atins unul dintre cele mai slabe cursuri din istoria sa. Experţii consideră că această cotaţie se explică fie prin faptul că BNR a adoptat o politică mai relaxată privind intervenţiile asupra cursului, fie că lipsa de productivitate a României a început să-şi spună cuvântul.

Marţi dimineaţă leul s-a depreciat până la 4.3541 lei/euro pe piaţa interbancară. Banca Naţională a cotat euro la 4,3532 lei, cel mai scăzut nivel pentru leu de la începutul lunii decembrie. Moneda naţională a marcat a şasea şedinţă consecutivă de scădere în faţa monedei unice europene. Leul a atins pe 25 noiembrie 2011 minimul ultimului an şi jumătate, de 4,3620 lei pentru un euro. Moneda americană a fost cotată de BNR la 3,4096 lei, cel mai redus nivel din iulie 2010.

Pârvan: Avem o lipsă totală de competitivitate

Secretarul General al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România(AOAR), Cristian Pârvan, a declarat că motivul cotaţiei scăzute a leului este lipsa totală de productivitate a României, dar şi decizia BNR a lăsa ocazional cursul să se dezvolte liber, fără intervenţii. “Aş dori să aduc aminte de o declaraţie a domnului Isărescu în care acesta spunea că BNR nu va mai sta cu ochii pe curs ca până acum. A spus acest lucru din cauză că, la un moment dat, unele operaţiuni de reglare devin foarte scumpe pentru BNR şi pentru populaţie. Cursul, în definiţia sa de bază, este cantitatea de muncă pe care un român o depune, remunerată în lei, pentru a produce un euro. Pe lângă aceasta mai există, desigur, şi speculatorii, fluctuaţiile, dar la bază, definiţia aceasta este. Practic, cursul prezintă relaţia dintre productivitatea României şi cea a ţării mamă a valutei respective. Singura soluţie pentru salvarea României şi a UE este industria. Germania, unde din populaţia de 80 de milioane lucrează doar 41 de milioane, are cifre de export care cresc de la an la an din vânzarea de produse autohtone. România trebuie să se reindustralizeze, să devină mai productivă, mai competitivă. Trebuie să aflăm ce industrii, noi sau vechi, putem dezvolta”,ne- a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Pâvan.

Blănculescu: Acesta este de fapt cursul stabil

Expertul finanmciar Ionel Blănculescu declară că acest curs este, de fapt, cursul real, rezultat în urma fluctuaţiilor şi volatilităţilor naturale de pe piaţă. ”Acesta este cursul de schimb stabil. Datorită introducerii noului IFRS, băncile au trebuit să ajusteze provizioanele în lei. Au făcut acest lucru vânzând euro şi cumpărâd monedă naţională. Asta a schimbat uşor cursul, dar acum s-a stabilizat în graficul 4,1-4,4 stabilit de anul trecut. Dacă va depăşi vreodată cursul euro 4,5 lei, atunci BNR are motive să intervină, înseamnă că s-a întâmplat ceva. Până atunci, nu sunt motive de îngrijorare. Este o volatilitate normală”, ne-a declarat Blănculescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: curs euro, Blanculescu, AOAR, BNR, recordComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image