2017-01-24 19:33


Leul, o bancnotă greu de falsificat

 |  17:07
Leul, o bancnotă greu de falsificat

Numărul bancnotelor româneşti falsificate este extrem de mic, dar au circulat bancnote falsificate rudimentar pentru că publicul nu este suficient de informat, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la un simpozion dedicat marcării a 130 de ani de la imprimarea primei bancnote emise de BNR. Isărescu a amintit că bancnotele româneşti au un substrat de polimer care fac aproape imposibilă contrafacerea, iar falsurile pot fi identificate foarte uşor, chiar la simpla atingere a bancnotei.

“Cu toate acestea am găsit un număr de bancnote falsificate, iar falsificarea este rudimentară. Un procent de 2% dintre bancnotele expertizate la BNR s-a încercat să fie imprimate pe material plastic, imită polimerul, dar pot fi depistate la simpla atingere. Banii româneşti nu sunt de plastic, ci de polimer. Ne dă de gândit că bancnote falsificate rudimentar au putut să circule cel puţin o dată. Unele au fost fotocopii pe hârtie. Este vorba mai degrabă de insuficienta informare a publicului. Lumea trebuie să ştie că bancnotele româneşti nu sunt de hârtie, ci de polimer”, a afirmat guvernatorul BNR.

Şeful băncii centrale a spus că, deşi în lumea producătorilor de bani se spune că nu există bancnotă care să nu poată fi falsificată, de la un anumit punct elementele de siguranţă fac imposibil acest lucru.

Isărescu a menţionat că în România numărul de contrafaceri este extrem de mic comparativ cu zona euro, iar elementul descurajant este substratul de polimer special, la care se adaugă fereastra transparentă, imposibilă pe o bancnotă de hârtie.Poliţia a identificat 5.815 bancnote false în primele nouă luni din 2011

Aproximativ 6.000 de bancnote false găsite în 2011

Poliţia Română a identificat în primele nouă luni din anul 2011 un număr de 5.815 bancnote false în circulaţie. Cea mai mare parte a bancnotelor false - 48% - au reprezentat-o bancnotele euro în circulaţie pe teritoriul României. Numărul bancnotelor româneşti false a fost de 2.044. Bancnota de 100 de lei a fost cea mai falsificată - 80% din total. Joiţoiu a prezentat şi cazul “Farmacistul” - o grupare de falsificatori care contrafăceau bancnote de 500 de lei, la o calitate peste media falsurilor din România.

Membrii grupării “Farmacistul” - de la numele unuia dintre membri, mai “bolnăvicios”, care schimba bancnotele false de 500 de lei în farmacii, după ce cumpăra medicamente ieftine - au fost arestaţi în martie 2011, la organizarea unui flagrant. Prima bancnotă falsă de 500 de lei a fost pusă în circulaţie de aceste persoane pe 10 octombrie 2009. În total, Poliţia a identificat 271 de bancnote false de 500 de lei în acest caz .

Totodată, probabilitatea de a intra în posesia unei bancnote româneşti false este de mai puţin de 3 la un milion, în timp ce în cazul euro probabilitatea este de cel puţin 8-9 la un milion, potrivit lui Răzvan Dumitriu, specialist al Serviciului de Emisiune al Băncii Naţionale a României.

În 1996, numărul bancnotelor false identificate în circulaţie era de 46,28 la un milion, în 2005 de 1,28 bancnote false la un milion, iar în 2010 de 2,66 bancnote false la un milion, a precizat Răzvan Dumitriu.

Potrivit acestuia, anul trecut au fost identificate 2.574 de bancnote false, iar în 2009 un număr de 3.125 de bancnote false. Cele mai falsificate bancnote sunt cele de 100 şi de 50 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image