2017-01-21 04:17

ECONOMIE


Leul se va aprecia cu 3% în următoarele zile, cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro

 |  13:30
Leul se va aprecia cu 3% în următoarele zile, cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro

Analiştii băncii JPMorgan anticipează că leul se va aprecia cu 3% "în următoarele zile şi săptămâni", cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro, datorită schimbării standardelor de contabilitate pentru bănci, care va determina instituţiile financiare să schimbe volume mari de valută în monedă locală.

Moneda naţională s-a apreciat uşor la începutul sesiunii interbancare de miercuri, iar cotaţiile au coborât în jurul nivelului de 4,31 lei/euro, pe o piaţă liniştită şi cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor citaţi de Mediafax.

Începând de la 1 ianuarie, băncile se vor alinia Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, cunoscute ca IFRS, în locul standardelor româneşti de contabilitate RAS.

Astfel, instituţiile financiare vor ajunge în situaţia de "supraprovizionare", notează JPMorgan, deoarece regulile IFRS permit băncilor să reducă provizioanele constituite pentru credite neperformante în cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piaţă a colateralului, faţă de doar 25% în cazul standardelor RAS.

Ţinând cont de reglementările BNR, capitalul suplimentar astfel obţinut va fi probabil constituit în rezerve, anticipează analiştii JPMorgan.

Conform legii, instituţiile de credit nu pot deţine poziţii forex per valută mai mari decât echivalentul a 10% din fondurile proprii (capital, rezerve şi profit). Din moment ce creditele în monedă străină constituie 65% din soldul total al împrumuturilor, băncile vor dori să schimbe rapid în lei "provizioanele suplimentare" deţinute acum în valută.

"Deşi există o perioadă de derogare de şase luni, care depinde de acordul BNR - ceea ce înseamnă că băncile pot păstra poziţiile excesive în valută pentru până la şase luni - regulile interne ale instituţiilor financiare le vor determina să închidă cât mai urgent aceste poziţii", notează JPMorgan.

Astfel, analiştii băncii de investiţii anticipează un volum de tranzacţii de 1-1,5 miliarde euro pe piaţa locală rezultat din conversia în lei provizioanelor suplimentare deţinute de bănci pentru credite în valută.

În consecinţă, leul s-ar putea aprecia cu 3% în următoarele zile şi săptămâni, din moment ce volumul de tranzacţionare euro/leu este de circa 150 milioane euro pe zi pe piaţa spot şi aproxiamtiv 200 milioane euro pe zi prin tranzacţii interbancare. În plus, volumele din decembrie sunt de obicei cu 50% sub nivelurile normale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

TAGURI: leu apreciere, JP Morgan leu, curs leu-euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image