2017-01-20 06:04

ECONOMIE


Lovitură pentru furnizorii de gaz: Statul poate fixa preţurile şi după liberalizare

 |  14:10
Lovitură pentru furnizorii de gaz: Statul poate fixa preţurile şi după liberalizare

Preţurile reglementate la gaze pentru populaţie şi agenţi economici vor eliminate în anii următori, dar statul poate fixa preţurile, şi după liberalizarea totală, în unele cazuri.

Potrivit ultimului proiect al legii gazelor, România va renunţa la preţurile reglementate pentru consumatorii non-casnici până la sfârşitul anului 2013 şi la preţurile reglementate pentru populaţie până la sfârşitul lui 2015, notează money.ro.

Potrivit legii, Autoritatea de Reglementare (ANRE) va întocmi un calendar de eliminare treptată a preţurilor reglementate, în perioada 2012-2015, principiul fiind că eliminarea acestora trebuie să fie cât mai uşor de suportat pentru clienţi. ANRE primeşte însă şi mecanismele legale pentru a stopa creşterile de preţ, atât acum, când există noţiunea de preţ reglementat, cât şi în viitor, când asceastă noţiune nu va mai exista. Statul poate fixa preţurile pentru perioade care ajung şi până la nouă luni.

Iată paragraful din proiectul de lege care stipulează acest lucru:

„În situaţia unui dezechilibru major între cerere şi ofertă şi/sau a unei disfuncţionalităţi evidente a pieţei de gaze naturale, ANRE poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maxim 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin:

a) fixarea unei limite superioare a preţului;

b) limitarea venitului din activitatea reglementată.

Costurile recunoscute și amânate, potrivit alin. (1) lit. b), se recuperează integral, în conformitate cuprocedura emisă de autoritatea competentă”

În prezent, gospodăriile primesc gaze în cea mai mare parte din producţia internă pentru ca să se poată păstra un preţ mic pe perioada sezonului rece. Mia de metri cubi costă circa 170-180 de dolari  (preţ de producător) la care se adaugă tariful de transport şi adaosul distribuitorului şi furnizorului.

În schimb, fabricile sunt obligate să consume gaze din intern şi din import în proporţii aproape egale astfel că preţul gazului ajunge la peste 300 de dolari mia de metri cubi (preţul gazului din import este de circa 540 de dolari 1.000 de metri cubi). Şi aici preţul este stabilit de către ANRE însă companiile mai au şi posibilitatea să cumpere anumite cantităţi de gaze de pe piaţă prin negociere directă cu vânzătorul care nu este în mod obligatoriu acelaşi cu producătorul de gaze.

În decembrie, unii furnizori de gaz au redus importurile, pentru că ANRE nu recunoaşte în facturile lor toate costurile de achiziţie a gazului, ceea ce a dus la o creştere a gazului extras din depozite, lucru care poate afecta siguranţa furnizării de gaz în luna februarie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-22

TAGURI: preţuri reglementate la gaze pentru populaţie, liberalizare preţuri gazeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GAVRIL CALIN
13 Ian 2012

fffffffffff bine! asa si trebuie sa fie!!!!! preturile ar trebui controlate integral de stat.din moment ce eu nu ma pot abona la 2,3,4,5, distribuitori de gaz.....!!!!!!!!!!! care piata libera? este acelasi lucru ca si la curent! din toate privatizarile din romania :))) eu si poprul roman ne-am ales doar cu majorari de preturi!!!!!!! in momentul actual se duc razboaie pt resurse:)))) noi liberalizam.....:))) doar hotia marilor companii din domeniu!!!!!! cit despre scaderea preturilor:))))nu am auzit ..NICIODATA!!!!!! :))) PAI NU ASTA INSEAMNA...AAAA....CONCURENTA??????NUUUUUUU???EU ASA AM INVATAT LA SCOALA:))))) POATE SISTEMUL DE INVATAMINT ROMANESC NU ESTE BUN:)))),:))))),:)))) ASA CA...FFFFFFFFF BINE CA SE CONTROLEAZA PRETURILE!!!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

Random image