2018-11-19 07:25


Lucian Croitoru (BNR): România, aproape de recesiune

 |  14:24
Lucian Croitoru (BNR): România, aproape de recesiune

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, avertizează într-o analiză publicată pe platforma de opinii a BNR, că România este "mai aproape decât am crede fie de o ajustare controlată, fie de o recesiune".

"Într-un articol publicat în prima parte a acestui an susțineam că deficitul de cerere din România a dispărut undeva în cursul anului 2013. Cu alte cuvinte, PIB-ul efectiv al României a întrecut nivelul său potențial încă din 2013. Afirmația mea nu a exprimat o intuiție. Ea s-a bazat pe o demonstrație riguroasă a existenței unei supraestimări sistematice și, de aceea, inevitabile pe termen mai lung, a nivelului PIB potențial și a ratei naturale a dobânzii, in orice proces de estimare a acestor variabile neobservabile, indiferent de instituția/persoana care face estimarea.

În acel studiu am arătat că, „date fiind supraestimarea și datele disponibile la momentul analizei, ideea că gap-ul PIB s-a închis încă din 2013 nu poate fi respinsă. Inflația generată de cerere a rămas stabilă în perioada 2013-2015 deoarece excedentul de cerere indicat de gap-ul pozitiv al PIB și de creșterea relativ rapidă a creditului a fost plasată în străinătate”, adică stimulează cererea în alte țări. Deteriorarea balanței bunurilor în anii menționați pe ruta bunurilor de consum, în special pe cea a bunurilor alimentare, susține această idee.

Am arătat, de asemenea, că procesul acesta prin care reducerea TVA și creșterile salariale stimulează economiile altor țări „nu poate dura, iar inflația determinată exclusiv de cerere (inflația cererii) va crește. În acest context, măsurile din 2016, de reducere a TVA cu 4 puncte procentuale concomitent cu creșterea semnificativă a cheltuielilor salariale, nu sunt sustenabile. Ele exercită presiuni pentru creșterea deficitului de cont curent și a inflației.”

Concluzia mea era aceea că „întărirea politicii monetare ar trebui să fie mai fermă și mai timpurie”, dar atrăgeam atenția că, în perioadele de boom, din cauza subestimării sistematice a gap-ului PIB și a gap-ului ratei dobânzii, depinzând de combinația dintre aceste subestimări, politica monetară ar putea fi mai restrictivă decât intenționează banca centrală", scrie Croitoru, pe opiniibnr.ro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-18

TAGURI: bnr, lucian croitoru, romania, recesiune economica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
18 Noi 2016

ESTE NECESARA IESIREA SPECIALISTILOR SI EXPLICAREA SITUATIEI DEZASTRUOASE SPRE CARE SE INDREAPTA ROMANIA DIN CAUZA POPULISMELOR CREATE DE MAFIA P.S.D.IN ACEASTA CAMPANIE ELECTORALA. PENTRU A INTRA IN PARLAMENT SI A BENEFICIA DE IMUNITATE IN FATA LEGII ACESTE LICHELE P.S.D.SUNT DISPUSE SA DISTRUGA TOT CUM AU SI FACUT IN 26 DE ANI.MEDIUL PRIVAT AFOST INGENUNCHEAT IN GUVERNAREA PLAGIATORULUI CORUPT,NOUL COD FISCAL A INCHIS 13000 DE PFA PRIN CRESTEREA ABERANTA DE TAXE.SUPRA ACCIZA LA BENZINA INTRODUSA DE CEL MAI CORUPT GUVERN DIN U.E.(ponta) AFACUT CA TRANSPORTATORII SA ALIMENTEZE DIN TARILE VECINE ,TAXA PE STALP ETC. CIUMA ROSIE (psd) distruge tot.
ANONIM
18 Noi 2016

Remarcati ca se poate spune despre cei 26 de ani ca s-ar suprapune oarecum peste mandatul lui Nicolae Ceausescu si ai PCR in fruntea romanilor ? Considerati ca la incheierea unui asemenea "ciclu istoric" ar fi firesc sa castige "socialistii" , duoa ce, din ceea ce s-a construit in mandatul luo Ceusescu, in cei 26 de ani de dupa Ceausescu a mai ramas ceea ce se poate constata, prind politica dusa de cei din randurile fostuluo PCR ,ce i-au urmat ?
ANONIM
18 Noi 2016

Considerati ca se poate spune ca 25 de ani de mandat ai lui Nicolae Ceausescu au oferit posibilitatea celor ce au urmat la conducerea statului sa ramana prin functii vreo 26 de ani, indeosebi consumand ceea ce a ramas din acele vremuri ?
ANONIM
18 Noi 2016

Considerati ca se poate spune ca 25 de ani de mandat ai lui Nicolae Ceausescu au oferit posibilitatea celor ce au urmat la conducerea statului sa ramana prin functii vreo 26 de ani, indeosebi consumand ceea ce a ramas din acele vremuri ?
ANONIM
19 Noi 2016

Dl CROITORU de ce nu-i bagati pe gat realitatea crud cruduta si domnilor ISARESCU sau VASILESCU sa nu mai intoxice spatiul public cu tot felul de baliverne
VAN LIERDE DAVID
19 Noi 2016

Bine ati venit la Supreme Unitatea de numerar. Ne da un credit la o rată a dobânzii de 2,5%. de credit de afaceri. personal de credit. e-mail nostru este: supremecashunit1@gmail.com
Random imageUltimele stiri


loading...