2017-01-22 05:48

ECONOMIE


Lucian Anghel a câştigat şefia Bursei de Valori

 |  21:00
Lucian Anghel a câştigat şefia Bursei de Valori

Tensiune maximă, luni, la alegerile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Adunarea Generală a Acţionarilor BVB a dezbătut de la prânz şi până seara candidaturile pentru desemnarea noului preşedinte şi a componenţei Consiliului de Administraţie al instituţiei. Într-un final, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a fost ales preşedinte al BVB, el învingându-i pe ceilalţi doi candidaţi, respectiv fostul şef al CA al Bursei, Stere Farmache, şi pe preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

Alegerile au început cu o întreagă serie de amânări şi de „trageri de timp”, care au durat peste patru ore, noi propuneri organizatorice aşteptându-şi mai întâi aprobarea. Acţionarii BVB au reuşit apoi să revoce prin vot covârşitor vechea conducere, cu concursul unor susţinători surpriză, potrivit unor brokeri participanţi la AGA. Aceştia îl bănuiesc pe Dan Paul, unul dintre candidaţii la preşedinţia bursei, că a trecut de partea „taberei bancare “, care l-a susţinut pe Lucian Anghel. „Tabăra bancară” era creditată cu cel mult 50% din voturi. Restul până la 68% lasă să se întrevadă, parţial, forţa susţinătorilor lui Dan Paul.

Şerbănescu: BVB nu are nici o treabă cu economia României

Analistul economic Ilie Şerbănescu se declară sceptic cu privire la importanţa alegerilor de la BVB. „Eu, personal, nu văd nici măcar miza BVB, darămite miza preşedinţiei ei. O bursă de valori are menirea de a finanţa o economie. La noi doar mişcă unii nişte bani dintr-o parte în alta. Am auzit personal de zeci de firme mari care vor să iasă de la bursă. Dacia, care s-a listat prin decizie guvernamentală la bursă, acum nu mai este. În felul acesta a fost formată BVB. Primul lucru pe care îl face o firmă străină care a cumpărat ceva pe piaţa românească este să încerce să iasă de pe bursă. Oricum, e ceva stricat acolo. Când economia mergea bine, bursa mergea prost. Când economia a intrat în groapă, bursa a înflorit. E clar că, nu numai că nu este un barometru al economiei, ci n-are absolut nici o treabă cu economia. Din punctul de vedere al menirii bursei, ea nu există în România. UE trăieşte cu finanţare de 30% de pe bursă, SUA cu 70%. De aceea are UE aşa de mari probleme cu criza bancară, şi SUA nu”, ne-a declarat Ilie Şerbănescu.

Şi directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, consideră că, deşi plină de potenţial, Bursa de Valori a fost o instituţie subperformantă încă de la începuturi. „BVB este o instituţie fundamentală, dar subperformantă de când a fost înfiinţată. Dacă va fi manageriată cum trebuie, va evolua, pentru că are mult potenţial”, ne-a spus Voinea.

Mihai Chişu:  Până acum, BVB nu a avut vână

Mihai Chişu, broker pentru IFB Finwest, declară că, deşi prestigioasă, funcţia de preşedinte al BVB rămâne una simbolică. Mai mult, acesta a spus că bursa poate creşte fără să fie reinventată, prin copierea modelelor profitabile din ţările vestice. „Miza acestei preşedinţii este potenţialul foarte mare de dezvoltare al BVB. Oricum, atributul noului preşedinte trebuie să fie acţiunea. Până acum, BVB a fost lipsită de curajul, de vâna necesară pentru a pleca la drum. În materie de cine să conducă, nu cred că are importanţă dacă sunt brokeri sau bancheri, atât timp cât îşi fac treaba cu dedicaţie. În mod clar, dacă pot apela la resursele unei bănci, cu atât mai bine. În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte, aceasta oferă o oarecare influenţă, dar este în final una simbolică ”, a declarat Chişu.

O funcţie râvnită pentru prestigiu

Surse din piaţa bursieră au declarat pentru „Puterea” că este normal ca funcţia de preşedinte al BVB să fie una atât de râvnită, ea oferind un prestigiu considerabil celui care o deţine. „Funcţia de preşedinte al BVB este una care oferă prestigiu, dar şi remuneraţii mari. Să nu uităm că bursa este o firmă care încasează comisioane de la firmele listate, lucru perfect legal, care aduce o cantitate considerabilă de bani. Dar dacă dăm şi banii la o parte, preşedinţia BVB este totuşi o funcţie foarte prestigioasă şi e normal să fie râvnită”, au spus sursele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-18

TAGURI: Lucian Anghel, BVB, alegeri, presedinte, brokeriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image