2017-01-23 20:57


Lucian Anghel, creditat cu cele mai mari şanse la şefia BVB

 |  13:02
Lucian Anghel, creditat cu cele mai mari şanse la şefia BVB

Cu doar o zi înainte de alegerile de luni la BVB, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, pare să aibă cele mai mari şanse pentru poziţia de preşedinte al CA de la Bursă, reuşind să coalizeze aproximativ 50% din voturi.

"Din discuţiile şi promisiunile de până acum, Anghel mizează pe aproximativ 50% din voturi, iar Farmache şi Dan Paul se pare că se luptă între ei pentru o felie de 25% din voturi. Restul de acţiuni, cam 20%, s-ar părea, sunt la retail, la acţionari mici, care au 10 - 20 de acţiuni, volume mici, pe care cel mai probabil nu-i vei vedea la AGA. Cei din «tabăra băncilor», care îl susţin pe Anghel, sunt mai organizaţi, iar asta înclină mult balanţa şi au mai atras de partea lor şi pe alţii din celelalte două grupări", au declarat surse din piaţa de capital, citate de Mediafax. "Grupul băncilor", care îl susţine pe Anghel, ar avea circa 35% din voturi, iar pentru alegerile preşedintelui CA beneficiază de ajutorul altor investitori, care au în jur de 15% din voturi. "Cei care au pachetul de 15% vor vota pentru celelalte opt locuri în CA în funcţie de propriile opţiuni, iar grupul cu BCR va continua să voteze persoanele pe care le susţine", au mai spus sursele citate.

Stere Farmache, susţinut de unii brokeri

Printre susţinătorii actualului preşedinte CA, Stere Farmache, se regăsesc unele firme de brokeraj. De la listarea BVB în iunie 2010, firmele independente de brokeraj, care anterior deţineau cele mai mari pachete de acţiuni, au început să vândă o parte din titluri pentru a-şi susţine activitatea, în condiţiile diminuării veniturilor din cauza scăderii rulajelor pe bursă.

Farmache mai dispune de votul băncilor greceşti, cel puţin Alpha Bank şi EFG Securities. Din 2009, el ocupă poziţia de prim-vicepreşedinte la Alpha Bank România.

Fondurile de investiţii şi alţi investitori au acumulat pachete importante la BVB. Spre exemplu, SIF Moldova (SIF2), precum şi unele fonduri ale Erste şi Franklin Templeton deţin pachete de câte aproape 5% din titlurile Bursei.

Brokerii spun că majoritatea acestor fonduri îl vor susţine pe Anghel.

Acţionarii Bursei vor decide luni, 9 ianuarie, dacă acceptă propunerea de revocare a actualilor administratori, prezentată în 10 noiembrie de un grup de acţionari care deţin cumulat 9,41% din titlurile BVB. Grupul este format din ING, prin două fonduri, BCR, Erste şi UniCredit CAIB Securities şi Intercapital.

Pentru cele nouă poziţii de administrator al Bursei au fost depuse 20 de candidaturi.

La preşedinţia BVB candidează actualul preşedinte CA al Bursei, Stere Farmache, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, şi economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR, Lucian Anghel.

Pentru poziţia de membru în CA au fost primite 19 propuneri, alături de cei opt actuali administratori. Un loc în CA este vacant după ce reprezentantul Fondului Proprietatea în Consiliul de Administraţie al BVB, Grzegorz Konieczny, a renunţat la funcţia de administrator al Bursei, deorece CNVM a stabilit în noiembrie că el nu poate ocupa concomitent poziţia de membru CA la BVB şi de manager la FP.

Membrii actualului Consiliu de Administraţie sunt Stere Farmache (preşedinte), vicepreşedinţii Ciprian Zah (SSIF Broker) şi Mircea Botta (Romcapital) şi şase membri: Siminel - Cristian Andrei (director al NCH Advisors România, compania care administrează fondul de investiţii Broadhurst), Octavian Molnar (IFB Finwest), Lucian Isac (Estinvest), Ionel Uleia (Prime Transaction) şi Cosmin Gheorghiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-05

TAGURI: alegeri BVB, Lucian Anghel BVB, nou presedinte BVB, candidati la sefia BVBComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RODRIGO
12 Dec 2012

Alex, bravo pt. aceasta rezriaale. Pozele au o mare valoare documentara. Inclusiv pt. comunitatea evreiasca originara din Romania. Eu m-am nascut in Bucuresti in anii aia, dar locuiesc de vreo 15 ani in Israel. Am sa recomand blogul la cit mai multi cunoscuti.Pozele mai dovedesc (daca mai era nevoie) ca cel care a hotarit schimbarea macazului in orientarea politicii externe a fost Gh. Gheorghiu-Dej. Ceausescu n-a facut decit sa continue linia (la inceput mai bine, apoi stim cum).Data fiind importanta si sensibilitatea afacerii in contextul epocii, eu am mari banuieli ca cel din ultima poza e chiar H. Kissinger in persoana. Ar trebui poate colaborat cu vreun istoric pt. confirmare P.S. Ca o curiozitate: autobuzele rosii (cu care si eu ajungeam la gradinita) erau marca Skoda. Ele au fost inlocuite prin '71-72 cu autobuze cu forma paralelipipedica provenite din Israel (pe scaune erau stantate instructiuni scrise in ebraica). Asta, inaintea autobuzelor Ikarus (unguresti).
LEILA
14 Dec 2012

Magdalena Radulescu-Mf6ller spune probabil derspe derspe mica cofetarie particulara de pe Eminescu, in apropiere de intretaierea cu Dorobanti, lanfa Mon Jardin: cofetaria se chema Coterbic si in drumul meu spre scoala de pe General Brosteanu, ma opream acolo pentru cele mai bune prajituri mancate in Bucuresti.Va recomand calduros cartile doamnei Victoria Dragu Dimitriu, 4 la numar, aparute pana acum, la Editura Vremea: Povesti ale Doamnelor din Bucuresti, Povesti ale Domnilor din Bucuresti, Povesti ale Doamnelor si Domnilor din Bucuresti, Povesti ale Doamnelor si Domnilor la Rascruci din Bucuresti. O incantare, dar care se lasa cu lacrimi Nostalgii, tristeti, dar si vocatii de luptatori.
Random image