2017-01-22 10:07

ECONOMIE


Lupte grele pentru evitarea listelor de restructurare la CFR. Peste 4.000 de ceferişti au preavizele în buzunar

 |  19:21
Lupte grele pentru evitarea listelor de restructurare la CFR. Peste 4.000 de ceferişti au preavizele în buzunar
După ce au tăiat sporurile, primele şi auredus programul de lucru de la cinci la patru zile, managerii celor treisocietăţi feroviare au decis împărţirea preavizelorde concediere pentru mai mult de 4.000 de salariaţi. Astfel, până la jumătatealunii iulie, din cele trei companii feroviare vor fi trimişi în şomaj peste4.000 de ceferişti. Simultan cu împărţirea preavizelor, la CFR Marfă şi CFR SAau descins inspectorii Corpului de Control al Guvernului pentru a lua „lapuricat” actele financiare din perioada 2008-2010 şi partea de activitate legatăde resursele umane.

Jale mare în sistemulferoviar. De la jumătatea lunii, peste 4.000 de salariaţi de la CFR Marfă şiCFR Călători au fost trecuţi pe lista şomerilor. Preşedintele Federaţiei NaţionaleFeroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Gheorghe Frăţica, ne-a explicat că din 15iunie au început să fie distribuite preavizele în cele opt regionale ale CFRCălători şi CFR Marfă. “La CFR Marfă este o listă cuaproximativ 2.700 de salariaţi, la CFR Călători sunt peste 1.000 de ceferişti.Până în prezent, La CFR Marfă s-au împărţit aproximativ 2.300 de preavize, iarla CFR Călători, 1.021 de oameni au primit hârtiile prin care au fost anunţaţi detrimiterea în şomaj. Spre sfârşitul săptămânii, vineri şi luni, alţi 815 salariaţide la CFR SA urmează să primească preaviz. Problema este că nu s-a respectatnici unul dintre criteriile prevăzute în contractul de muncă. S-a dat afară cumau vrut şefii de gară sau alţi şefi. Cine s-a luat în gură cu şeful de gară afost pus pe lista de restructurări”, ne-a declarat preşedintele FNFMC. Potrivit acestuia, din 6 iulie, cei2.300 de salariaţi de la CFR Marfă nu vor mai avea loc de muncă. “Oameniiprimesc ajutor de şomaj şi şase salarii compensatorii. Încă nu ştim cum îşi vor primi aceste salarii. Trebuiesă negociem cu managerii celor trei societăţi feroviare pentru ca ceferiştiitrimişi în şomaj să beneficieze de toate salariile într-o singură tranşă”, ne-aprecizat liderulde sindicat.

Gheorghe Frăţica a maianunţat că 1.500 de salariaţi de la CFR Marfă, dintre cei 2.300 care au primitpreavize, au dat statul în judecată. “Există foarte multe memorii depusela cabinetele directorilor CFR Marfă, CFR SA şi CFR Călători. Vom avea oîntâlnire cu ministrul transporturilor, Anca Boagiu, pentru a stabili modulprivind plata salariilor compensatorii şi continuarea procedurilor dereorganizare”, a mai declarat preşedinteleFNFMC.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă,Voicu Sala, a adăugat că există ceferişti care au primit preaviz şi se află înconcediu de odihnă sau medical. “Existăsalariaţi care au primit preaviz şi nu au semnat nimic. Oamenii vor chemasocietăţile feroviare în justiţie”, aafirmat Voicu Sala.

Pe holurileMinisterului Transporturilor se zvoneşte că ar putea fi anulate preavizele împărţiteîn Regionala CFR Marfă Craiova. “Ar putea exista un ordin al Guvernului privindanularea preavizelor de la Regionala CFR Marfă Craiova. Seduc lupte «labaionetă» pentru a firenegociate listele de restructurări”, ne-au explicat surse din MinisterulTransporturilor.

Corpul de Control al luiBoc a dat iama la CFR

În perioada 15 iunie-1iulie, o echipă formată din inspectori ai Corpului de Controlal Guvernului verifică contractele financiare şi tot ceea ce ţine de resurseleumane. “Controlul nu are legăturăcu managementul privat cerut de Fondul Monetar Internaţional. Pe lângă parteafinanciară şi de resurse umane, inspectorii Corpului de Control al Guvernuluiverifică şi alte documente. În perioada 2008-2010, aceste societăţi au acumulatdatorii. După finalizarea controlului se întocmeşte un raport în baza căruia sevor lua unele decizii”, ne-au spus reprezentanţi ai Ministerului Transporturilorşi Infrastructurii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BIONICA
23 Iun 2011

Ce criterii? Fiecare a facut cum l-a taiat capul. Ce ma nemultumeste este faptul ca toti directorii care au fost in functii in perioada 2008-2010 si au contribuit prin actiune sau inactiune la declinul CFR Marfa nu sunt primii pe listele de disponibilizari. Ba mai mult, Frasinoiu de la Craiova intocmeste liste si semneaza decizii dupa ce a luat indemnizatie de manager si a ajutat si el la falimentul CFR Marfa.
MARY
24 Iun 2011

molea ion de la sindicate stie cel mai bine cum se fac disponibilizarile, el controleaza tot.

Adauga un comentariu

Random image