2017-01-23 16:51


MADR răspunde acuzelor AGROSTAR: România nu poate aplica măsuri protecţioniste pe piaţa grâului, întrucât este membru al UE

 |  16:19
MADR răspunde acuzelor AGROSTAR: România nu poate aplica măsuri protecţioniste pe piaţa grâului, întrucât este membru al UE

România nupoate aplica măsuri protecţioniste pe piaţa grâului, pentru că trebuie sărespecte principiile UE, iar în condiţiile unei pieţe unice europeneintervenţia administrativă a statului nu este permisă, se arată într-uncomunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). "Singurulinstrument comunitar de reglare a pieţei, şi anume mecanismul de intervenţie,care s-a declanşat pentru grâu la 1 noiembrie 2010, nu a fost atractiv (nici unproducător nu a depus solicitări la APIA să vândă grâu la preţul de intervenţiede 101,31 euro/tonă), deoarece preţurile de pe piaţă au fost superioarepreţului de intervenţie, influenţând astfel deciziile producătorilor degrâu", potrivit MADR. Rusia a pututaplica măsuri protecţioniste, deoarece nu este membru al UE. Astfel, România,ca stat membru al UE, nu poate aplica o politică diferită comercială, altadecât cea prevăzută prin regulamentele comunitare.

PreşedinteleAGROSTAR, Nicolae Ştefan, adeclarat joi că este posibil să se ajungă la un blocaj al grâului pe pieţeleinternaţionale şi România să nu aibă de unde importa. Potrivit lui Ştefan,se va apela în acest caz la rezerva de stat de 200.000 de tone, care va fisuficientă pentru o lună, maxim două. El l-a acuzat pe ministrul agriculturii,Valeriu Tabără, de lipsă de iniţiativă şi i-a cerut să demisioneze.

În ceea cepriveşte balanţa comercială a României la grâu, se confirmă trendul favorabilal exportului, aşa încât în octombrie şi în noiembrie anul trecut s-au exportat550.000 de tone şi s-au importat 110.000 de tone din comerţul intracomunitar şidin ţări terţe. "Referitor la stocul de grâu din România, dacă analizămnumai cantităţile din spaţiile autorizate de depozitare, nu şi din gospodăriilepopulaţiei, acestea se situau la finele lunii ianuarie 2011 la nivelul de circa720.000 de tone, care pot asigura necesarul de consum urban până la nouarecoltă", arată sursa citată.

Totodată,MADR precizează, referitor la afirmaţia preşedintelui AGROSTAR privindscoaterea de grâu de la rezerva de stat, că această acţiune se poate face numaipe baza unui program de reîmprospătare a stocurilor, pe principii detransparenţă şi nediscriminatorii pentru operatorii din piaţă sau în situaţiiexcepţionale. "Eventuala direcţionare a acestor stocuri către sectorul demorărit-panificaţie şi, mai grav, către anumiţi operatori economici constituieo opţiune care nu poate fi luată în considerare", se arată în comunicat. Subiectuleliminării taxelor vamale la importul de grâu din ţări terţe nu a fost discutatla nivelul Comitetelor de specialitate ale Comisiei Europene, deoarece dateleprivind stocurile de grâu la nivel comunitar şi perspectiva noii recolte nuindică faptul că piaţa comunitară ar necesita o astfel de măsură. PotrivitMADR, România ia în calcul şi propunerea de analiză în acest sens, urmând castatele membre şi CE să ia decizia în funcţie de rezultatele evaluării. Înlegătură cu creşterea preţului la grâu, ministerul de resort afirmă că ainformat operatorii din sectorul de morărit-panificaţie cu privire laevoluţiile şi prognozele pieţei grâului de pe pieţele internaţionale, însăaceştia nu au iniţiat nici o măsură şi nu şi-au creat stocuri proprii dematerie primă achiziţionată la preţuri rezonabile, ci doar au avertizat înpermanenţă doar asupra scumpirii pâinii şi au cerut insistent intervenţiastatului în acest sector.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image