2018-12-14 07:25


Mai este avantajos să ţii banii la bancă?

 |  21:00
Mai este avantajos să ţii banii la bancă?

Au apus demult zilele când băncile ofereau dobânzi extrem de avantajoase la depozitele populaţiei. În acest moment, băncile nu mai sunt de partea clientului care alege să-şi depună economiile într-un cont. Dobânzile practicate de acestea, atât în cazul depozitelor în lei, cât şi în euro, nu acoperă creşterea inflaţiei sau devalorizarea monedei respective. În plus, statul impozitează cu 16% câştigurile şi aşa foarte mici din dobânzile la depozite, ceea ce nu mai încurajează pe mulţi să vină cu economiile la bancă.

În cazul depozitelor în valută, băncile mari din România nu oferă nici pe departe dobânzi avantajoase. Astfel, UniCredit oferă o dobândă de doar 3,5% la un depozit în euro pe o periodă de un an. La fel este şi situaţia ING Bank, care oferă pentru acelaşi tip de depozit o dobândă de 3,75%.

Doar băncile cu o cotă mică de piaţă oferă dobânzi ceva mai avantajoase pentru depozitele în monedă europeană. Astfel, ATE Bank oferă o bonificaţie de 4,5% pe an pentru depozitele în euro. În cazul unui depozit de 1.000 de euro pe un an,  câştigul la maturitate va fi de 45 de euro. Potrivit băncii, suma minimă pentru care se poate constitui depozitul "Ziua Ta" este de 100 de euro. Pot fi constituite un număr nelimitat de depozite cu o valoare maximă de 50.000 euro fiecare, la intervale diferite de timp, dar la minim 30 de zile distanţă.

O altă bancă mică, Banca Românească, oferă o dobândă de 4,10% pentru depozitele în euro. Suma minimă pentru constituirea unui depozit la termen cu plata dobânzii la scadenţă este 150 de euro. Pentru 1.000 de euro depuşi, câştigul brut va fi de 41 de euro. În cazul în care clientul are sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, specificităţile depozitului pot fi negociate, precizează banca.

Carpatica se află pe locul trei în ceea ce priveşte dobânzile la depozitele în euro, oferind 4% pe an, respectiv un profit de 40 de euro la finele contractului, pentru un depozit de 1.000 de euro. Suma minimă care se poate depune este 100 de euro, iar pentru retragerea banilor la scadenţă, banca nu percepe comision.

Depozitele în lei au randament insignifiant

În România, doar două bănci dau o dobândă mai mare de 7,5% la depozitele în lei. Astfel, la 2.000 lei economisiţi, clientul câştigă într-un an 162 de lei. La polul opus, sunt cel puţin cinci instituţii financiare care acordă dobânzi mai mici de 5%. Practic, la aceeaşi sumă, câştigul anual al clientului ar coborî sub 80 de lei.

Dincolo de suma depusă, în lei sau în euro, trebuie luată în calcul şi inflaţia, adică devalorizarea, dar şi faptul că din câştig, 16% va trebui dat înapoi statului, sub formă de impozit. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...