2017-01-21 23:36

ECONOMIE


Mai multe companii de asigurări sunt vânate de faliment

 |  17:48

Un număr de 4-5 asigurători pot intra înfaliment în cursul acestui an, principala cauză fiind pierderile provocate depolitica agresivă practicată în direcţia majorării cotei de piaţă, a declarat,vineri, preşedintele UNSAR, Cristian Constantinescu. "Pentru majorareacotei de piaţă, unele societăţi practică prime de asigurare sub nivelulcostului acoperirii unui risc. Această politică poate fi acceptată pe termenscurt, dar pe termen lung pierderile generate devin din ce în ce mai greu desusţinut. Pe piaţa locală există un număr de 4-5 asigurători care aplică deceva vreme o astfel de politică şi pot intra în faliment în cursul acestuian", a spus Constantinescu, în cadrul unui seminar organizat de UniuneaNaţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) laSinaia. El a adăugat că orice problemă, de genul faliment sau supravegherespecială, cu care se confruntă un asigurător cu peste 1% cotă de piaţăreprezintă "o pată pe obrazul industriei", informează Mediafax.

Piaţa asigurărilor, pe pierdere de şase ani

Constantinescua reamintit că piaţa asigurărilor va încheia şi anul 2010 pe pierderi, care, înanumite cazuri, nu vor mai putea fi acoperite de noi infuzii de capital din parteaacţionarilor asigurătorilor, ca până în acum. "Piaţa asigurărilor este pepierderi de şase ani, iar 2010 nu va face excepţie de la această evoluţie.Pierderile sunt acoperite cu banii acţionarilor, care, în 2009, au depăşit 300milioane de euro. Mă îndoiesc că vom vedea prea multe societăţi pe plus în2010, iar pentru acest an mă aştept să dispară un număr de asigurători, şi nuunii cu cotă de piaţă nesemnificativă", a spus Constantinescu.

Potrivitdatelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), profiturile companiilorde asigurări au însumat 315,1 milioane de lei în 2009, în timp ce pierderile autotalizat 418,3 milioane de lei. Astfel, piaţa asigurărilor a încheiat anul2009 cu pierderi de 103,2 milioane de lei. Cele mai mari pierderi au fost raportatede Ardaf - 90,5 milioane de lei, BCR Asigurări - 55,5 milioane de lei şi FataAsigurări - 41,1 milioane de lei. În schimb, ING Asigurări de Viaţă a fost celmai profitabil asigurător în 2009, cu un rezultat net de 77,3 milioane de lei,urmat de Alico Asigurări - 69,1 milioane de lei şi Omniasig - 43,4 milioane delei. UNSAR este organizaţia profesională a companiilor de asigurare,constituită în anul 1994 în scopul dezvoltării, extinderii, colaborării şicooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şiinternaţional.

Majoritateaasigurătorilor nu vor face faţă financiar efectelor unui cutremur similar celuidin 1977

Majoritatea asigurătorilor locali nu suntpregătiţi să facă faţă, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremursimilar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurării, amai declarat preşedintele UNSAR, Cristian Constantinescu. "Dacă vă uitaţipe rapoartele anuale veţi observa că gradul de reasigurare pe segmentulimobiliar (property) este foarte redus. Mulţi asigurători nu cedează înreasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costă. Ei speră ca risculpe care îl acoperă să nu se întâmple şi, la finalul contractului, să rămână cubanii din primă în buzunar", a spus Constantinescu, în cadrul unui seminarorganizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare dinRomânia (UNSAR) la Sinaia. El a adăugat că, în cazul Allianz-Ţiriac, societateape care a condus-o până în mai 2010, pentru fiecare leu încasat ca primă deasigurare pentru o poliţă tip property se ceda în reasigurare circa 30%."Multe societăţii nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat înreasigurare", a spus Constantinescu. În plus, puţini asigurători au investitîn sisteme IT care permit continuarea activităţii în cazul unuicutremur."Un astfel de sistem costă. Spre exemplu, Allianz-Ţiriac a alocatcirca trei milioane de euro într-un sistem de backup şi recuperare în caz dedezastru. Acest sistem este amplasat într-o locaţie din Braşov şi, în cazulunui cutremur sau alt eveniment catastrofic, Allianz-Ţiriac îşi va puteacontinua activitatea fără prea multe probleme", a mai spus reprezentantulUNSAR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image