2017-01-19 21:38

ECONOMIE


Mai multe tranzacţii cu mai puţine carduri. Numărul cardurilor active, la nivelul minim din ultimii trei ani

 |  15:58
Mai multe tranzacţii cu mai puţine carduri. Numărul cardurilor active, la nivelul minim din ultimii trei ani

Numărul carduriloractive a scăzut în primul trimestru cu 619.815 unităţi, la 10,58 milioane deunităţi, nivelul minim înregistrat după luna martie 2008, deşi valoareatranzacţiilor a crescut comparativ cu perioada similară de anul trecut,potrivit datelor publicate de BNR.

Cardurileactive sunt instrumentele prin care s-a efectuat cel puţin o tranzacţie înperioada de raportare. Numărul cardurilor active era la finele primuluitrimestru cu 867.188 de unităţi sub nivelul din martie 2010, când au fostraportate 11,44 milioane de unităţi.

Portofoliulde carduri valide aflate în circulaţie la finele lunii martie era format din12,52 milioane de unităţi, în scădere cu 258.546 de carduri comparativ cusfârşitul primului trimestru al anului trecut şi cu 60.379 de unităţi faţă definele lui 2010.

Cardurilede debit au avut o evoluţie pozitivă în primul trimestru, atât faţă de fineleanului trecut, cât şi comparativ cu perioada similară din 2010, în timp ceportofoliul de carduri de credit s-a redus semnificativ.

Numărulde carduri de debit valide era la sfârşitul lunii martie de 10,58 milioane deunităţi, în creştere cu 104.654 de carduri faţă de decembrie 2010 şi cu 46.404unităţi comparativ cu finele primului trimestru al anului trecut.

Pede altă parte, portofoliul de carduri de credit valide aflate în circulaţie s-aredus în primul trimestru cu 181.348 unităţi faţă de decembrie 2010 şi cu311.235 de carduri comparativ cu martie 2010. Astfel,la finele luniimartie existau 1,94 milioane de carduri de credite valide, număr minimînregistrat de când sunt datele disponibile, respectiv din martie 2008.

Totuşi,valoarea tranzacţiilor de plată cu carduri de debit a crescut în primultrimestru cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,56 miliardede lei. Valoarea plăţilor cu carduri de credit s-a situat în primul trimestrula 667,14 milioane de lei, în urcare cu peste 25% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut.

Retragerilede numerar de la bancomatele din ţară cu carduri emise de băncile locale auînsumat în primul trimestru 21,35 miliarde de lei, în creştere cu 5,44%comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar depunerile de numerar prinintermediul ATM-urilor s-au majorat cu 4,73%, la 879,6 milioane de lei.

Card BCR - RATB, cepoate fi utilizat pentru plata transportului în comun

BancaComercială Română (BCR) şi RATB au lansat ieri un card de debit Visacontactless care poate fi utilizat atât pentru tranzacţii uzuale la POS şi ATM,dar şi pentru plata transportului în comun din Bucureşti, direct la aparatelede taxare electronică. Aplicaţia contactless permite efectuarea plăţilor rapidla POS-urile acceptante, fără a introduce codul PIN. "După Londra,Bucureştiul este al doilea oraş din lume care are un card ce poate fi folositatât ca instrument bancar, cât şi pentru a face plata călătoriilor cumijloacele de transport în comun", a declarat Oana Petrescu,vicepreşedintealBCR. La rândul său, directorul general al RATB,Adrian Criţ, a precizat că regia a anunţat încă de luna trecută că nu va maiemite bilete de călătorie. Criţ a menţionat că în prezent există 1,3 milioanede carduri emise de RATB, iar vânzările zilnice de carduri Activ sunt de aproximativ4.000.

Cucardul "Zâmbet BCR" se fac tranzacţii contactless în sumă maximă de100 lei fără să fie necesară utilizarea PIN-ului, însă pentrutranzacţiicumulate mai mari de 150 lei pe parcursul unei zile trebuie utilizat codul PIN.Cardul poate fi încărcat cu orice tip de abonament pentru transportul publicdin Bucureşti, atât cel de suprafaţă, cât şi cel din subteran. De asemenea,cardul poate fi utilizat în România, în străinătate, cât şi pe internet.

Laemiterea cardului, fiecare client primeşte cadou 10 lei în portofelulelectronic pentru plata călătoriilor. Portofelul electronic al cardului"Zâmbet BCR" se reîncarcă automat cu sume din contul bancar, astfelbucureştenii nu mai trebuie să aibă grija reîncărcării cardului de călătorie.Totodată, la fiecare reîncărcare a aplicaţiei de transport, clienţii primescbonus 5% din valoarea sumei reîncărcate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image