2017-01-24 09:04


Managerii privaţi, la mâna politicienilor

 |  21:00
Managerii privaţi, la mâna politicienilor

Managementul privat pentru companiile de stat are toate şansele să fie un fiasco, pentru că este la mâna decidenţilor politici. Numai că totul se va face pe bani mult mai mulţi decât în prezent. Astăzi este ultima zi în care firmele de recrutare pot depune oferte pentru a deveni consultanţi în alegerea managerilor privaţi.

Decizia guvernanţilor de a apela la privaţi pentru a conduce companiile de stat va fi completată de Legea privind managementul privat al întreprinderilor publice. Proiectul este gata, fiind iniţiat de senatorul PDL Sorin Fodoreanu. Potrivit acestuia, contractul de management privat va fi de 1-4 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit. Managerul va fi plătit cu o indemnizaţie lunară fixă, (n.r. - negocierea se porneşte de la salariul de bază mediu brut pe companie) şi prin participarea la profitul net al companiei. “Obiectivele şi criteriile de performanţă ar urma să fie aprobate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, de ministerul de resort sau de autoritatea administraţiei publice locale”, este precizat în document.

Liviu Voinea: Proiectul este inutil

“Noul proiect de lege privind introducerea managementului privat la companiile deţinute de stat este inutil, în contextul în care conducerea va avea nevoie de aprobarea unui Consiliu de Administraţie care este politizat”, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, precizează Agerpres.

“Introducerea managementului privat este necesară în cazul companiilor care nu performează. Nu este nevoie acolo unde există monopol, ci acolo unde sunt pierderi. Măsura de a introduce management privat la companiile cu profit este discutabilă. Iar salariile pe care ar trebui să le primească managerii sunt prea mari, în opinia mea, indiferent de performanţele pe care le ating”, a afirmat Voinea.

Indemnizaţii de invidiat

Companiile din energie sunt cele mai importante, pentru că  realizează cifre de afaceri de sute de milioane de euro. Aici activează, însă,şi firme ale “băieţilor deştepti”. Potrivit unor calcule, cele mai rentabile posturi de şef privat sunt cele de la Nuclearelectrica, cu indemnizaţie lunară brută de 75.755 de euro, dar cota din profit este mică, de puţin peste 150.000 de euro, şi de la Hidroelectrica, cu o indemnizaţie brută lunară de 53.692 de euro, plus 2,7 milioane euro din profit, potrivit Mediafax. La Romgaz, deşi indemnizaţia lunară este de “numai” 43.246 de euro, plusul din profit poate ajunge şi la 4,5 milioane euro.

Nici companiile cu pierderi nu sunt de lepădat. La CFR Marfă este posibilă o indemnizaţie de 23.195 euro brut, în timp ce campioana datoriilor la stat, CNH, va avea şef cu indemnizaţie brută de 24.056 de euro. În prezent, salariile directorilor generali de la companiile de stat, sunt la nivelul salariului unui secretar de stat, de aproximativ 1.000 de euro. Primele companii care vor avea management privat sunt Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Naţională a  Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare şi Compania Naţională Romarm.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DAN
13 Sep 2011

Ce sint aia manageri "privati"? Am inteles ca vor proveni din sectorul privat prin selectare de catre firme private. Avantaj 1 = nu sint numiti iar lantul pilelor se lungeste mult si exista sansa evitarii unor numiri mascate. Avantaj 2 = creste sansa ca pe scaunul managerial sa ajunga oameni cu studii pe bune. Avantaj 3 posibil = manageri interesati de performantaa soc comerciale nu doar de gheshefturile proprii. Dl. Voinea vorbeste de la un nivel la care cetateanul de pe strada nu are acces. De ce face dl. Voinea afirmatiile pe care le face? Pe ce se bazeaza ? Este posibil sa se publice proiectele de lege, criteriile de atribuire (si pt firmele de consultanta si pt manageri) ? Amintiti-va de experimentul foarte interesant si util cu Ministerul Comunicatiilor (care s-a facut de ris printr-un document prost realizat ref criterii de performanta pt nu stiu ce echipamente).
Random image