2017-01-20 18:09

ECONOMIE


Mâncăm pâine din grâu brazilian. Preţul franzelei creşte cu 20-30 de bani

 |  16:51
Mâncăm pâine din grâu brazilian. Preţul franzelei creşte cu 20-30 de bani

Din „grânarul Europei”, România a ajuns să importe grâudin Brazilia sau Paraguay. Dacăo tonă de grâu costa între 120 şi 140 de euro în iulie 2010, în prezent, marii producătoride pe piaţa de morărit-panificaţie importăgrâu din America de Sud la un preţ de aproximativ 300 de euro/tonă.

Preşedintele Patronatului Român din Industriade Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN),Aurel Popescu, ne-a declarat că marii jucători din industria de panificaţieapelează la importuri pentru că „grâul românesc este mai mult de 300 de eurotona”. “De luna trecută nu mai există stocuride grâu românesc. Producătorii de panificaţia au început să importe grâu dinBrazilia, Paraguay sau Ucraina. Odatăcu reducerea taxelor vamale, importurile de grâu scadsub 300 de euro/tonă. În România, cine mai are stocuri de grâu nu îlcomercializează cu 300 de euro/tonă. Acum o să fie nevoiţi să vândă grâulundeva sub 300 de euro, sub preţul de import, pentru a nu rămâne cu stocuri învară”, ne-a explicat Popescu. Acesta ne-a precizat căponderea grâului în făină este de 60%. “Vorexista anumite majorări de tarife pentru produsele de panificaţie şi din cauzacreşterii preţurilor la carburanţi. Majoritatea reprezentanţilor din industriade morărit şi panificaţie lucrează în pierdere”, ne-a mai declarat oficialul ROMPAN.

DragoşFrumosu: “Este o palmă pentru ministrul Tabără

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din IndustriaAlimentară, Dragoş Frumosu, a mai explicat că grâul se scumpeşte din cauza lipseidepozitelor şi a fondurilor pentru achiziţia de materie primă. “Vă mai aduceţi aminte când ministrul agriculturii,Valeriu Tabără, se bătea cu pumnul în piept şi spunea că vom avea grâu pentrupâine? Este foarte rău că am ajuns să importăm grâucu 300 de euro/tonă, acest lucru este o palmă pentru ministrul Tabără. Importămla un preţ de peste 100% mai mare faţă deluna iulie 2010. Noi nu avem potenţial pentru construcţia unor depozite,Ministerul Agriculturii trebuie să aibă în vedere un proiect pentru construcţiaunei bănci care să finanţeze industria alimentară şi agricultura”, ne-a spusFrumosu. Acesta consideră că agricutura românescă se aflăîn colaps şi din cauza politicilor agrare comunitare. “Comisarul european Dacian Cioloş a venit în Româniasă se întâlnească cu mahării din agricultură. Prin Ministerul Agriculturii,Cioloş ar fi trebuie să aibă discuţii cu principalele organizaţii din sistem”, ne-a mai spus Frumosu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-03-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NEA FANE
05 Mar 2011

cand ROMANIA era granarul europei ,tara era condusa de OAMENI INTELIGENTI.acum e condusa de BADARANI si BOI tabarati.(obositi)

Adauga un comentariu

Random image