2017-01-25 03:31


Marii investitori vor ocoli în continuare România

 |  21:00
Marii investitori vor ocoli în continuare România

România este incapabilă atât să atragă, cât şi să păstreze marii investitori străini în ţară. De la plecarea finlandezilor de la Nokia, până la negocierile eşuate cu alţi mari industriaşi, România pare a fi dată la o parte din drumul oricărui mare investitor. Analiştii consideră că reticenţainvestitorilor faţă de ţara noastră este justificată, întrucât nu putem oferi nici salariile mici din ţările asiatice, şi, în mod paradoxal, nici infrastructura de transport a acestora.

Odată cu plecarea Nokia de la Jucu, o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de euro s-a mutat peste hotare. 2.200 de oameni au  rămas fără loc de muncă şi exporturi de 1,5 miliarde de euro au fost şterse cu buretele, conform unor calcule ale „Money Express“.  Mai mult, fenomenul migraţiei investitorilor a mai făcut o victimă. Înainte de surpriza neplăcută din partea Nokia, ING anunţase, în primăvară, că va închide centrul regional de servicii pe care tocmai îl deschisese în 2010. Colac peste pupăză, şi ATE Bank România este oficial de vânzare. Tranzacţia ar trebui să aibă loc până la finalul acestui an, decizia fiind luată în cadrul planului de restructurare convenit după ce banca‑mamă, Agricultural Bank of Greece, a căzut testul european de stres.

Şerbănescu: Fără drumuri, cum să aducem investitori?

Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că România nu mai are argumente viabile pentru a atrage investitori străini puternici. „Aşa ceva nu se poate face. E un lucru de context general. Ţările de tip bananier, gen România, nu au ce să facă. Noi nu putem nici să batem la salarii o ţară de lumea a treia. România, fiind în Europa, nu poate avea salarii mai mici decât în Vietnam, de exemplu. Oricum, chiar dacă toţi marii industriaşi şi-au relocat anumite mijloace de producţie în alte ţări, nucleul lor rămâne în ţara-mamă. Mai mult, în condiţiile în care nu avem nici drumuri, nici infrastructură feroviară, cum să atragem investitori?”, întreabă analistul.  

Agathon: Nu ni se permite să devenim paradis fiscal

Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, consideră că motivul lipsei de atractivitate pentru România a investitorilor este apartenenţa noastră la UE. „România nu este o ţară izolată. Noi suntem legaţi ombilical de UE. Ce păţesc ei,  simţim şi noi. Ca să atragem totuşi investitori, ar trebui să facem mai multe lucruri. Să dovedim că suntem stabili  din punct de vedere economic, social şi politic. Să mai scădem din birocraţie şi să reducem fiscalitatea. Am putea deveni paradis fiscal, dar nu ne dau voie FMI şi CE. Ar fi splendid dacă s-ar putea. Sunt multe lucruri de făcut şi trebuie făcute repede”, a conchis Agathon. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-18

TAGURI: Investitii, Nokia, Agathon, SerbanescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image