2019-03-24 03:02


'’Marile măsuri’’ ale ANSVSA după masacrul cailor: cercetare disciplinară a medicilor veterinari. Autoritatea Sanitară Veterinară confirmă: 91 de cai din Pădurea Letea au ajuns la abator

 |  20:14
'’Marile măsuri’’ ale ANSVSA după masacrul cailor: cercetare disciplinară a medicilor veterinari. Autoritatea Sanitară Veterinară confirmă: 91 de cai din Pădurea Letea au ajuns la abator
După acţiunea de prindere a cailor sălbaticidin Pădurea Letea şi trimiterea acestora spre diferite abatoare din ţară, AutoritateaSanitară Veterinară a dat ordin ca fiecare animal să aibă un proprietar(persoană fizică, juridică, ONG sau Consiliu Local), în vederea identificăriişi controlării din punctul de vedere al stării de sănătate. Chiar dacă s-auconstatat deficienţe în aplicarea legislaţiei cu privire la capturarea şicazarea cailor înaintea transportului spre abatoare, autoritatea din subordineaGuvernului Boc a decis doar cercetarea disciplinară a angajaţilor ANSVSA Tulcea.

În urma verificărilor Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind acţiunilede monitorizare, profilaxie şi control ale Anemiei Infecţioase Ecvine (AIE), dupăorganizarea unui transport de cai din CA Rosetti - Letea, judeţul Tulcea, inspectoriiveterinari au constatat că „din zona CA Rosetti-Sulina au fost efectuate pânăîn prezent trei transporturi de cabaline”. ”În condiţiile în care autorităţile locale au conştientizat, pe de o parte, necesitateapăstrării echilibrului ecologic (Administraţia Rezervaţiei Biosfera DeltaDunării-ARBDD, organele silvice), iar pe de altă parte, necesitatea păstrăriiunor proporţii rezonabile între diferitespecii de animale domestice care utilizează păşunile localităţii, s-ainstituit o presiune asupra cetăţenilor de a-şi limita numărul de cabaline, însensul valorificării acestora. În aceste condiţii, persoane interesate încomerţul cu animale au identificat o oportunitate pe care au încercat să omaterializeze în sensul achiziţionării cailor supranumerari de la cetăţenii dinSulina şi CA Rosetti. (…) Îndata de 06.04.2011 (s-a identificat – n.r.) un transport de 56 de cabalineaparţinând unui număr de 16 proprietari, conform documentelor eliberate.Menţionăm că activitatea de identificare prin microcipare şi implicit deeliberare a paşaportului animalului care atestă proprietatea aparţine AgenţieiNaţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ), aflată însubordinea Ministerului Agriculturii. În data de 07.05.2011, (în al doileatransport – n.r.) 35 de cabaline care au avut, conform documentelor, un singurproprietar”, se arată încomunicatul ANSVSA. Al treilea transport s-a înregistrat îndata de 20.05.2011, autovehicul cu 49 cabaline, dintre care 19 pozitive la AIE,a fost oprit pe raza judeţului Brăila, unde au fost debarcate în localitateaUrlesca, în incinta unei ferme. „Destinaţia tuturor acestor transporturi a fostabatorizarea, în diferite unităţi de profil din ţară. În urma verificărilors-au constatat deficienţe semnificative în aplicarea legislaţiei cu privire lacapturarea şi cazarea cabalinelor înaintea transportului, deficienţe înorganizarea şi transportul acestora, care au fost realizate fără respectarealegislaţiei în vigoare. (…) Transportul cabalinelor s-a realizat de diferiţiintermediari care au negociat achiziţia cu proprietarii declaraţi şi aueliberat avize de însoţire către abatoare”, se mai arată în comunicat.

Au mai rămas 500 de cai în Pădurea Letea

Inspectorii ANSVSA au mai constatatdeficienţe în eliberarea de documente oficiale veterinare care însoţesctransportul. „Reprezentanţii DSVSA Tulcea împreună cu medicul de liberăpractică din zona respectivă au permis îmbarcarea cailor (sau neasistând, înalte cazuri, la îmbarcarea animalelor) fără respectarea condiţiilor legale. Înurma acestor constatări, preşedintele ANSVSA a dispus cercetarea în Comisia deDisciplină a ANSVSA şi sancţionarea directorului executiv al DSVSA Tulcea,Tertiş Marilena, pentru managementul defectuos asupra situaţiei din zonă. (…) Cercetareaîn Comisia de Deontologie a Colegiului Medicilor Veterinari şi sancţionareamedicului veterinar de liberă practică Nan Ionel, medic concesionar CSV Sulinaşi CA Rosetti, care a eliberat documentele de transport şi nu a asistat laîmbarcarea animalelor”, conform comunicatului citat. Dacă acum doi sau treiani, în Pădurea Letea ar fi existat peste 2.000 de cai, ANSVSA a depistat lunatrecută numai 500 de cabaline. „Deoarece în zona Pădurea Letea este estimat un număr deaproximativ 500 cabaline care trăiesc liber fără a fi supravegheate (…), estenecesară stabilirea unui Plan de măsuri, împreună cu autorităţile locale,ANARZ, ONG-uri, în care proprietarii de animale să declare în scris numărul decabaline pe care îl deţin, acestea să fie capturate şi identificate, recoltateprobe serologice în vederea stabilirii statusului de sănătate, iar animalelepozitive la AIE să fie eliminate. Pentru cabalinele care nu vor fi revendicate,Consiliile Locale pot decide, de comun acord cu organizaţiile pentru protecţiaanimalelor, modul de stabilire a unui proprietar, identificarea, controlulînmulţirii”, se precizeazăîn comunicatul ANSVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...