2017-01-17 06:59

ECONOMIE


Mark Mobius (FP) – Leul se va întări în 2012

 |  20:31
Mark Mobius (FP) – Leul se va întări în 2012

Leul va continua să se întărească în 2012 faţă de alte monede, apreciază preşedintele executiv al companiei de investiţii Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, şi managerul Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny. “Moneda naţională (RON) şi-a arătat deja puterea relativă anul trecut, când a depăşit ca performanţă aproape toate monedele din regiune, inclusiv zlotul polonez, forintul ungar, coroana cehă şi lira turcească. În 2012 ne aşteptăm la continuarea întăririi leului faţă de alte monede”, au afirmat miercuri, într-un comunicat de presă, cei doi oficiali ai companiei care administrează FP.

De asemenea, situaţia financiară a României s-a îmbunătăţit pe piaţa de credit default swaps (CDS) (n.r. - prima de dobândă la împrumuturi externe pentru riscul de ţară), unde cotaţia României era, la 31 ianuarie 2012, de 396.1, faţă de 344.4 pentru Bulgaria, 586,8 pentru Ungaria, 828,6 pentru Ucraina, 6.060,7 pentru Grecia şi 413,8 pentru Italia.

“Pentru pieţele de capital, sperăm că 2012 va fi un an şi mai interesant decât 2011, an în care Fondul Proprietatea a fost listat şi a devenit imediat de departe cea mai lichidă companie de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). În plus, sperăm să asistăm la o serie de oferte publice secundare, inclusiv pentru Petrom, Transelectrica şi Transgaz, şi, cel mai important, la progrese sau la finalizarea ofertelor publice iniţiale pentru Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Aceste tranzacţii, dacă vor avea succes, ar putea transforma BVBîntr-un jucător regional foarte important şi ar contribui la facilitarea accesului la capital pentru companiile locale”, au spus Mobius şi Konieczny.

Nu în ultimul rând, cei doi anticipează că alegerile din 2012 ar putea perturba într-o oarecare măsură procesul de reformă şi ar putea crea un anumit efect de incertitudine dar, pe termen lung, vor contribui la consolidarea democraţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-18

TAGURI: Mark_Mobius, Greg_Konieczny, Franklin_Templeton, moneda_nationalaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image